Bývanie v novostavbe môže byť drahšie. Pozornosť venujte týmto faktorom

  • Vlastníci všetkých druhov nehnuteľností môžu znižovať svoje náklady viacerými spôsobmi.
  • Mesačné náklady na údržbu a správu novostavby môžu byť vyššie ako v staršej nehnuteľnosti.
Ekonomika Bývanie v novostavbe môže byť drahšie
Bývanie v novostavbe môže byť drahšie. Zdroj: Shutterstock.com/Sirikarn Rinruesee, Max4e Photo
BitmarketsBitmarkets

Postupne klesajúce úrokové sadzby hypotekárnych úverov zrejme neprinesú dostupnejšie bývanie. Podľa posledných dát Štatistického úradu v druhom kvartáli stúpli ceny nehnuteľností, a to najmä starších bytov. Zdražovanie sa nedotklo iba jediného, Prešovského kraja.

Najviac zdraželi staršie nehnuteľnosti na bývanie v Žilinskom kraji, kde sú ceny o 20 percent vyššie ako predchádzajúci rok. Rozdiel v cene starších bytov v porovnaní s bytmi v novostavbách sa ďalej zmenšuje.

Záujemcovia o kúpu bývania v novostavbe by okrem kúpnej ceny a výšky úrokovej sadzby hypotekárneho úveru mali brať do úvahy aj ďalšie (skryté) náklady spojené s týmto druhom bývania.

Život v novostavbe môže byť drahší

Mesačné náklady na údržbu a správu novostavby môžu byť vyššie ako v staršej nehnuteľnosti. A to aj napriek nízkoenergetickým riešeniam a novým technológiám. Developeri novostavieb bytových domov pred kolaudáciou a odovzdaním bytov do užívania upravujú okolie.

„Bývanie v takomto prostredí prináša so sebou komfort, za ktorý si vlastníci o niečo priplatia. V správcovskom poplatku sa stretávame s poplatkami za údržbu zelene, kosenie, či polievanie trávnikov. V minulosti boli práve nízke náklady lákadlom pre kupujúceho bytu v novostavbe,” povedala Karin Zápalová, odborníčka v oblasti realít a majiteľka realitnej kancelárie KARIN & PARTNERS.

Bývanie v novostavbe sa javí úspornejšie

Náklady na bývanie sú nižšie v novopostavených rodinných domoch, pretože musia spĺňať prísne štandardy nízkej energetickej náročnosti.

„Každá novostavba potrebuje ku kolaudácii energetický certifikát. Bývanie v novostavbe s nízkoenergetických materiálov s využitím potenciálu prírodných zdrojov energie je úspornejšie. Na mesačnú výšku nákladov však v konečnom dôsledku vplýva napríklad aj počet bytov v bytovom dome, vlastná kotolňa, spôsob kúrenia, chladenia, či kvalita okien,” pokračuje odborníčka v oblasti realít. 

V novostavbách s nižším počtom bytových jednotiek a s udržiavanou parkovou úpravou okolia sú mesačné náklady na správu a údržbu domu najvyššie. 

Vlastníci všetkých druhov nehnuteľností môžu znižovať svoje náklady na bývanie predovšetkým úsporným režimom pri používaní vody, klimatizácie, kúrenia a využívaním efektívnej správcovskej spoločnosti.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Investícia sa aj tak oplatí

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.