Akciové portfólio Tomáša Vranku: Alphabet má stále veľký potenciál

  • Alphabet združuje veľké množstvo produktov či služieb, ktoré pravidelne využívajú miliardy ľudí.
  • Príkladom je Chrome, vyhľadávač Google, mobilný operačný systém Android, Google Maps, Gmail, Google Photos, Google Drive a YouTube.
PR články
Alphabet má veľký potenciál. Zdroj: shutterstock.com/Tada Images
BitmarketsBitmarkets

PR článok XTB. Tak ako každý mesiac, pripravil analytik XTB Tomáš Vranka nový diel zo svojej série Akciové portfólio. V aktuálnej epizóde sa zameral predovšetkým na spoločnosť Alphabet, ktorej akcie taktiež prikúpil do svojho vzorového portfólia. Čo ho viedlo k tomuto nákupu?

V prvom rade treba spomenúť, že akcie Alphabetu (GOOGL.US) sú súčasťou portfólia už dlhú dobu. V minulosti akcie tohto technologického giganta Tomáš nakupoval v júli a septembri roku 2022 a v septembri 2023. Za toto obdobie sa akcie v portfóliu zhodnotili o 26 %. Teraz teda do portfólia pribúda už štvrtá pozícia. Big tech spoločnosti ale vďaka AI boomu zažili v posledných mesiacoch naozaj nevídaný rast a aj napriek nedávnej korekcii sa cena akcií pohybuje pomerne vysoko, príkup sa tak môže javiť ako riskantná voľba, podľa Tomáša má však Alphabet priestor na ďalší rast.

Firma má stále dominantné postavenie v oblasti online reklamy

Google sa stal prakticky synonymom pre internetové vyhľadávanie. Alphabet združuje veľké množstvo produktov či služieb, ktoré pravidelne využívajú miliardy ľudí. Príkladom je Chrome, vyhľadávač Google, mobilný operačný systém Android, Google Maps, Gmail, Google Photos, Google Drive a YouTube. Všetky tieto služby tvoria prepojený ekosystém dobre fungujúcich služieb, ktoré umožňujú spoločnosti zhromažďovať veľké množstvo dát a využívať ich na presné zacielenie reklamy, čo jej zarába peniaze.

Väčšina služieb má spoločné to, že ich Alphabet poskytuje zadarmo (aj keď samozrejme existujú napríklad platené verzie služby Disk Google a YouTube), ale používateľ za ne platí svojimi dátami. Dlhú dobu tvoril Google v tejto oblasti virtuálny duopol s Metou, ale v posledných rokoch mu stále viac konkurujú napríklad Amazon, Microsoft a Apple. Avšak reklamný biznis Googlu stále slušne rastie a zatiaľ to nevyzerá, že by bol ohrozený.

Cenový graf GOOGC.US, denné sviečky

Cenový graf GOOGC.US, denné sviečky. Zdroj: xStation

Okrem reklamného segmentu však Google podniká aj v ďalších oblastiach. Veľmi slušne rastie segment cloudu – v tejto oblasti je tretím najväčším hráčom za spoločnosťami Amazon a Microsoft. V poslednom štvrťroku tu Google prvýkrát dosiahol tržby vo výške 10 miliárd USD a zisk 1 miliardy USD. Ďalším zaujímavým segmentom je predaj elektroniky.

Google už pred časom začal predávať rad chytrých telefónov Pixel a ďalšie zariadenia (tablety, hodinky, slúchadlá). Najnovšia generácia však vyzerá obzvlášť dobre a prichádza s mnohými službami a funkciami založenými na umelej inteligencii. Postupne to teda začína vyzerať, že Google má ambície konkurovať aj najlepším svetovým výrobcom smartfónov, ako sú Apple alebo Samsung.

Google zatiaľ na monetizáciu elektroniky príliš netlačí, ale v minulosti aj pri iných službách často postupoval tak, že niekoľko rokov počkal a až potom k monetizácii pristúpil.

Okrem spomínaných segmentov má spoločnosť aj ďalšie ambície, napríklad v oblasti zdravotníctva, autonómnych systémov Waymo alebo v oblasti vedy. Firma je tiež silne priateľská k akcionárom, vo veľkom odkupuje akcie a nedávno dokonca oznámila, že pristúpi k vyplácaniu dividend.

Okrem Alphabetu sa však v najnovšom dieli Akciového portfólia Tomáša Vranku riešilo aj množstvo ďalších tém ako napríklad využitie Apple watch v zdravotníctve, budúcnosť sociálnych sietí alebo ETF na Ethereum.

Celú aktuálnu epizódu nájdete zadarmo na odkaze: https://sk.xtb.com/akciove-portfolio-tomasa-vranku 

Celá epizóda

Investovanie je rizikové. Investujte zodpovedne.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: