Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Dobré správy. Analytici očakávajú, že mzdy na Slovensku ešte porastú

  • S poklesom inflácie na Slovensku rastú reálne mzdy.
  • Odborníci očakávajú, že tento trend bude pokračovať do konca roka.
Ekonomika Nominálne mzdy budú rásť aj v druhej polovici roka
Nominálne mzdy budú rásť aj v druhej polovici roka. Zdroj: shutterstock.com/fizkes
BitmarketsBitmarkets

Priemerná hrubá mesačná mzda na Slovensku rástla v druhom štvrťroku tohto roka medziročne o približne sedem percent, čo predstavuje najpomalšiu úroveň od konca roka 2022. Napriek tomu rástli reálne mzdy vrcholným tempom, pričom tento trend by mal pokračovať aj do konca roka. Uviedol to v utorok analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Spätná indexácia miezd, kedy vo viacerých sektoroch ekonomiky mzdové vyjednávania pre tento rok stále vychádzali z dvojcifernej minuloročnej inflácie, stále drží rast miezd nad úrovňou bežnou v predchádzajúcom desaťročí. Spolu so spomalením inflácie sa tak reálne mzdy i v druhom štvrťroku držali blízko rekordných úrovní, hoci dynamika ich medziročného rastu sa predsa len spomalila z 5,6 % na 4,9 %,” priblížil odborník.

Aj v druhom štvrťroku podľa neho platilo, že mzdy nahor ťahali najmä sektory verejnej správy, kde ešte stále doznievalo minuloročné zvyšovanie miezd.

Rast miezd zvýši spotrebu aj úspory

Relatívne silný rast reálnych miezd by mal tento rok prispievať aj k výraznejšej spotrebe domácností. O tom informoval aj analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, ktorý rast reálnych miezd pokladá za silný predpoklad na citeľný vzostup spotreby domácností a tvorbu úspor.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

V tomto roku mzdy ešte porastú, v budúcom už nie

Odborníci očakávajú ďalší pozitívny vývoj nominálnych miezd aj v druhej polovici tohto roka, pričom celkovo by mali v tomto roku dosiahnuť úroveň 7-7,5 %. Celková dynamiku rastu by sa však mala oslabiť, najmä pre vyprchanie efektu minuloročného zvyšovania miezd vo verejnom sektore. Vďaka spomaleniu inflácie by mali naďalej rásť najmä reálne mzdy a dosiahnuť tak celkový rast o viac ako štyri percentá za celý rok.

Budúci rok očakávame ďalšie spomalenie dynamiky rastu miezd. V dôsledku nevyhnutnej konsolidácie verejných financií ich bude brzdiť najmä verejný sektor. A keďže inflácia sa budúci rok opätovne zrýchli k štyrom percentám, rast reálnych miezd v ekonomike by sa podľa našich prepočtov mal spomaliť pod dve percentá,” uzavrel Koršňák.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: