SNS navrhuje zmeny vo výpočte dôchodkov. Viazať by sa mali na priemernú mesačnú mzdu

  • Ak bude návrh zákona schválený Národnou radou SR, nová úprava bude platiť od 1. januára 2026.
  • Predkladatelia uviedli, že novelou sa zvýšia výdavky z verejného rozpočtu.
Ekonomika SNS navrhuje zmeny vo výpočte dôchodkov
SNS navrhuje zmeny vo výpočte dôchodkov. Zdroj: Shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A, Cinar12345
BitmarketsBitmarkets

SNS navrhuje výpočet dôchodkov viazať na priemernú mesačnú mzdu. Poslanci z klubu Slovenská národná strana (SNS) Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová, Andrej Danko a Milan Garaj predložili na rokovanie parlamentu novelu o sociálnom poistení.

Týmto krokom chcú zlepšiť sociálnu ochranu poberateľov minimálnych dôchodkov prostredníctvom úpravy ich výšky v závislosti na priemernej mesačnej nominálnej mzde zamestnancov.

Flexibilnejší systém

Navrhovaná úprava má podľa predkladateľov za cieľ zaviesť spravodlivejší a flexibilnejší systém výpočtu minimálneho dôchodku, ktorý bude lepšie reflektovať ekonomickú situáciu v krajine.

„Tento krok je nevyhnutný pre zabezpečenie dôstojnej životnej úrovne pre poberateľov dôchodkov,” uvádzajú poslanci v dôvodovej správe. Zmena je aj reakciou na potrebu modernizácie systému výpočtu minimálneho dôchodku, aby lepšie reagoval na ekonomické zmeny, infláciu a rast životných nákladov.

Poslanci zdôrazňujú, že prepojenie dôchodkov s priemernou mzdou umožní dôchodkovému systému pružnejšie reagovať na ekonomické zmeny a zvyšovať ochranu sociálne zraniteľných skupín obyvateľstva. Predkladatelia uviedli, že novelou sa zvýšia výdavky z verejného rozpočtu, pretože sa očakáva zvýšenie dôchodkových dávok, orientačné číslo výdavkov nespresnili.

Ak bude návrh zákona schválený Národnou radou SR, nová úprava bude platiť od 1. januára 2026.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: