Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Severné Slovensko trápi mor včiel. Na stole je niekoľko prísnych opatrení

  • Muselo vzniknúť ochranné pásmo, v ktorom sa musia dodržiavať viaceré opatrenia.
  • Najzávažnejším bakteriálnym ochorením včely medonosnej na svete je mor včelieho plodu.
Novinky Severné Slovensko trápi mor včiel
Severné Slovensko trápi mor včiel. Zdroj: Shutterstock.com/Simol1407, Julian heny
BitmarketsBitmarkets

Včelári a milovníci prírody v okolí Žiliny by mali zbystriť pozornosť. Portál Žilinak totiž informuje o tom, že v katastri obce Kotrčiná Lúčka sa vyskytuje ochorenie lariev. To sa inak nazýva aj mor včelieho plodu.

Muselo tak vzniknúť ochranné pásmo, v ktorom sa musia dodržiavať viaceré opatrenia.

Kde je ochranné pásmo?

Kotrčiná Lúčka nie je jednou obcou, ktorá sa v tomto vytýčenom ochrannom pásme nachádza. Zároveň sem patria aj obce Dolný Vadičov, Horný Vadičov od futbalového ihriska smerom na extravilán obce Nededza, Lopušné Pažite pri kameňolome a tiež Zástranie od kostola Sedembolestnej Panny Márie smerom na Snežnicu.

Hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Ondrášová ozrejmila, že v ochrannom pásme platia opatrenia asistentov úradných veterinárnych lekárov. Medzi tieto opatrenia patrí:

  • vykonávanie likvidácie všetkých rojov neznámeho pôvodu v ochrannom pásme,
  • vykonávanie klinických vyšetrení včelstiev vo všetkých včelniciach aj vo včelniciach, kde nie je známy majiteľ,
  • vykonávanie opakovaných klinických vyšetrení včelstiev od 01. apríla 2025 vo všetkých včelniciach po uplynutí pozorovacej doby, v tomto prípade po 12 mesiacoch.

Zároveň je v platnosti zákaz, na základe ktorého sa nesmú predávať a premiestňovať včelstvá, matky a včelárske zariadenia do a z ochranného pásma.

Podľa Ondrášovej sa na včelárske účely nesmie používať med ani vosk. Zakazuje sa aj zakladanie nových včelstiev, kým nebudú ukončené opatrenia na potlačenie nákazy.

Na uvedenom území platí i zákaz premiestňovania použitých prázdnych úľov a kočovných vozov z ohniska a ochranného pásma MVP bez predchádzajúcej dezinfekcie v súlade s platnými veterinárnymi predpismi. Včelár musí predložiť potvrdenie o dezinfekcii od úradného veterinárneho lekára, doplnila Ondrášová.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Žilinak.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.