ETF sa stávajú vplyvnejšími ako kryptomeny

  • Rastúci záujem o ETF zo strany inštitúcií ovplyvňuje dynamiku trhu okolo Bitcoinu.
  • ETF na spotovú cenu Bitcoinu prilákali miliardy dolárov.
PR články Bitcoin ETF aktuálne nakupujú
Bitcoin ETF aktuálne nakupujú. Zdroj: shutterstock.com/24K-Production
BitmarketsBitmarkets

PR článok BITmarkets. Predpokladá sa, že výkonnosť ETF fondov zameraných na kryptomeny, ktoré sa obchodujú na burze, má zásadný vplyv na cenu Bitcoinu a celkový sentiment voči kryptomenám. Tento nový trend môže naznačovať potenciálny posun v tom, ktoré aktíva majú na seba väčší vplyv. 

Od vzniku kryptomien došlo k významnému technologickému pokroku a rozšíreniu trhu, čo viedlo k zavedeniu rôznych aktív súvisiacich s kryptomenami, ako sú altcoiny, memecoiny, stablecoiny a nedávne ETF. Hodnota Bitcoinu a ďalších digitálnych aktív na báze kryptomien sa tradične odvíjala od trhových fundamentov a pohybu ceny samotného Bitcoinu. Zavedenie ETF na spotovú cenu Bitcoinu však vytvára na trhu novú dynamiku.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

ETF na spotovú cenu Bitcoinu prilákali miliardy dolárov od inej skupiny investorov, ktorí uprednostňujú legitimitu, stabilitu a jednoduchosť investície. Napriek krátkodobým výkyvom na trhu s kryptomenami sa výkonnosť týchto ETF stále zlepšuje. Údaje The Block ukazujú, že americké ETF na spotovú cenu Bitcoinu zaznamenali v júli prílev presahujúci 4 miliardy USD, kým v prvých 20-tich dňoch augusta išlo o 1,26 miliardy USD, čo svedčí o obnovenom záujme investorov, ktorí čoraz viac vnímajú Bitcoin ako digitálne aktívum orientované na rast, a nie len ako menu.

Analýza vývoja cien Bitcoinu

Analýza vývoja cien Bitcoinu v týchto obdobiach odhaľuje všeobecnú pozitívnu koreláciu medzi hodnotou Bitcoinu a veľkosťou prílevu prostriedkov do ETF.

Prílev prostriedkov do amerických ETF na spotovú cenu Bitcoinu

Prílev prostriedkov do amerických ETF na spotovú cenu Bitcoinu. Zdroj: The Block

Vývoj cien Bitcoinu

Vývoj cien Bitcoinu. Zdroj: TradingView

Zatiaľ čo kryptomeny boli historicky poháňané masovým sentimentom, nedávny vývoj naznačuje posun smerom k legitímnejšiemu a systematickejšiemu prístupu k investovaniu do Bitcoinu. Tento posun čoraz viac prijímajú inštitúcie, ktorých vplyv na trhu rastie. Hoci väčšina investícií do ETF na spotovú cenu Bitcoinu stále pochádza od retailových investorov, inštitucionálne prijatie je na vzostupe.

Podľa hlásenia 13F vzrástlo zapojenie inštitucionálnych investorov do amerických ETF na spotovú cenu Bitcoinu v druhom štvrťroku 2024 o viac ako 27 %, pričom inštitúcie teraz držia viac ako 20 % celkových investícií do týchto fondov.

Rastúci záujem o ETF zo strany inštitúcií ovplyvňuje dynamiku trhu okolo Bitcoinu

Pozoruhodné je, že stále viac investorov drží Bitcoin dlhšie ako šesť mesiacov, čo ich klasifikuje ako dlhodobých držiteľov. Tento posun smerom k dlhodobým investíciám stále viac ovplyvňuje obchodníkov a špekulantov, ktorí sa tradične usilovali o krátkodobé zisky, a to aj napriek tomu, že počet kupcov kryptomien stále rastie.

Rastúci záujem inštitúcií o ETF a nárast počtu dlhodobých držiteľov signalizuje meniace sa prostredie. Hoci existuje potenciálny posun vplyvu medzi Bitcoinom a ETF na spotovú cenu Bitcoinu, čo môže nanovo definovať úlohu Bitcoinu na trhu, je dôležité si uvedomiť, že Bitcoin zostáva základným kameňom trhu s kryptomenami a jeho ústredný vplyv pravdepodobne pretrvá.

Autor: Ali Daylami, hlavný analytik BITmarkets

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: BITmarketsTAGY: