Ceny nájomného lámu rekordy. Pozrite sa, v ktorých mestách platia Slováci najviac

  • Slováci platia čoraz vyššie nájomné.
  • Najvyšší skok cien však nie je v Bratislave.
  • Najviac stoja 4-izbové byty.
Ekonomika Ceny nájmoného za byt na Slovensku stále rastú
Ceny nájmoného za byt na Slovensku stále rastú. Zdroj: shutterstock.com/Pawel Michalowski
BitmarketsBitmarkets

Priemerná cena nájomného za byt na Slovensku dosiahla v druhom štvrťroku 2024 úroveň 712 eur. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa tempo rastu cien zvýšilo o 0,3 percenta.

Tieto údaje vyplývajú z aktuálnej správy Deloitte Rent Index, ktorá poskytuje prehľad o cenách nájomného za byty vo vybraných slovenských mestách, píše SITA.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Cena nájomného v jednotlivých mestách

Najvýraznejší nárast cien spomedzi sledovaných miest zaznamenali Košice (+5 percent). Ceny stúpali aj v Bratislave (+3 percentá), Prešove (+1,8 percenta), Trenčíne (+1 percento), Trnave (+0,9 percenta) a Poprade (+0,8 percenta).

Najvýraznejší pokles cien bol v Banskej Bystrici (-2,8 percenta), no ceny klesali aj v iných mestách, ako sú Nitra a Žilina.

Najvyššie verzus najnižšie ceny

Najnižšiu cenu nájomného za byt v druhom štvrťroku 2024 mala Banská Bystrica (520 eur). Naopak, najvyššiu priemernú cenu mesačného nájomného si stále drží Bratislava (896 eur).

V rámci Bratislavy najväčší nárast cien zaznamenali v Devínskej Novej Vsi (+29,3 percenta), kde priemerné mesačné nájomné dosiahlo 814 eur. Na druhej strane, najväčší pokles cien zaznamenali vo Vajnoroch (-9,9 percenta), kde mesačné nájomné dosiahlo v priemere 660 eur.

 

V medziročnom porovnaní priemerná cena nájomného za byt na Slovensku v druhom štvrťroku 2024 vzrástla o 7,8 percenta.

„Najväčší medziročný nárast cien spomedzi analyzovaných miest zaznamenala Žilina (+19,4 percenta), nasledovaná Bratislavou (+11,1 percenta) a Košicami (+7,9 percenta),” uvádza spoločnosť.

Len smerom nahor:

Žiadne z miest nezaznamenalo medziročný pokles cien mesačného nájomného.

 

Z hľadiska štandardných dispozícií vzrástli za posledný rok na Slovensku najviac ceny nájmu štvorizbových bytov (+12,9 percenta). Nasledujú jednoizbové byty (+10,7 percenta), trojizbové byty (+5,2 percenta) a dvojizbové byty (+4,5 percenta). Priemerné mesačné nájomné bytov v novostavbách zaznamenalo medziročný nárast o 4,8 percenta, pričom v Bratislave sa vývoj cien pohyboval podobne ako na celom Slovensku.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: