Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Táto udalosť môže spustiť vážnu recesiu

  • Ak FED v septembri pristúpi k zvýšeniu úrokovej sadzby, spustí sa recesia.
  • Ekonóm Peter Schiff verí, že recesia je nevyhnutná na uzdravenie ekonomiky.
  • Inflácia v USA klesla na 3-ročné minimum.
Ekonomika Táto udalosť spustí recesiu
Táto udalosť spustí recesiu. Zdroj: shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsBitmarkets

Globálna ekonomika by sa mohla zrútiť v prípade, že by Americká centrálna banka (FED) pristúpila k ďalšiemu zvýšeniu úrokovej sadzby. Táto udalosť by zrejme spôsobila pád cien akcií a nehnuteľností, čo by následne spustilo recesiu, uvádza správa News Bitcoin. Niektorí ekonómovia však tento scenár uprednostňujú.

Zvýšenie úrokovej sadzby spustí recesiu

Známy ekonóm Peter Schiff v poslednom rozhovore uviedol, že by odporučil ďalšie zvýšenie úrokovej sadzby, a to aj za cenu recesie. Kríza je údajne tak či tak nevyhnutná, keďže takéto podmienky spôsobil podľa Schiffa práve FED svojou menovou politikou. Prípadné zvýšenie úrokovej sadzby by zabezpečilo nevyhnutnú nápravu ekonomiky.

Aj keď je takýto scenár nežiaduci, je nevyhnutný pre obnovenie ekonomickej stability. Ekonóm verí, že investori nakupujú akcie vo viere, že FED úrokové sadzby napokon zníži na najbližšom zasadnutí Federal Open Market Committee (FOMC), ktoré je naplánované na 17. a 18. septembra.

Ako podľa vás rozhodne FED o úrokovej sadzbe v septembri?

Loading ... Loading ...

Schiff taktiež upozornil na štátny dlh USA. Úroky zo štátneho dlhu sú teraz oficiálne treťou najväčšou položkou vo federálnom rozpočte. Tieto úroky sa majú stať do roku 2026 dokonca najväčším výdavkom federálnej vlády.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Inflácia v USA po 3 rokoch klesla pod 3 %

Podľa údajov Trading Economics je úroková sadzba v USA na rovnakej úrovni od júla 2023. Celý rok sa drží na maxime 5,25 až 5,50 %. Politici poznamenali, že došlo k určitému pokroku smerom k inflačnému cieľu 2 %, aj keď inflácia zostáva mierne zvýšená. Nedávne ukazovatele tiež naznačujú, že hospodárska aktivita naďalej rastie solídnym tempom.

Rast úrokovej sadzby v USA

Rast úrokovej sadzby v USA. Zdroj: Trading Economics

Fed neočakáva, že bude vhodné znížiť sadzby, kým nezíska väčšiu dôveru, že inflácia sa udržateľne pohybuje smerom k 2 %. Počas pravidelnej tlačovej konferencie predseda Jeremy Powell povedal, že septembrové zníženie by mohlo nastať len vtedy, ak inflácia klesne v súlade s očakávaniami.

Inflácia v USA dosahuje 2,9 %. Pokles pod 3 % tak dosiahla prvýkrát od marca 2021. Napriek tomu tempo rastu cien v podstate celý rok stagnuje okolo tejto hodnoty. Na druhej strane eurozóna dosahuje úrokovú sadzbu 4,25 % (po poklese zo 4,50 %) a inflácia sa nachádza na úrovni 2,6 %.

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: News BitcoinTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.