Online investovanie Slovákov zaujíma. Problémom je neznalosť

  • O online obchodovanie s rôznymi finančnými nástrojmi sa zaujíma 35,6 % opýtaných Slovákov.
  • Väčšina z nich však nemá dostatočné znalosti v oblasti investovania.
Ekonomika Online investovanie Slovákov zaujíma
Online investovanie Slovákov zaujíma. Zdroj: Unsplash/Hunters Race, Stephen Dawson
BitmarketsBitmarkets

Väčšina Slovákov sa neorientuje v základných pojmoch dôležitých pre online obchodovanie s fondmi, akciami či dlhopismi. Pritom na finančných trhoch dnes investuje viac ako tretina Slovákov a ďalšia tretina sa o online obchodovanie zaujíma. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre Axil Academy uskutočnila agentúra Ipsos.

O online obchodovanie s rôznymi finančnými nástrojmi sa zaujíma 35,6 % opýtaných Slovákov. Ďalších 33,9 % opýtaných už samostatne obchoduje alebo investuje prostredníctvom online finančných nástrojov.

Znalosti chýbajú

Ako však ukázal prieskum, výrazná väčšina z nich nemá dostatočné vzdelanie alebo znalosti v oblasti investovania. Väčšina opýtaných sa neorientuje v základných pojmoch podstatných pre online nákup a predaj akcií či dlhopisov.

Takmer dve tretiny nepoznajú vôbec alebo dostatočne pojem online obchodná platforma a ešte horšie dopadla v prieskume znalosť významu pojmov obchodný účet, obchodná aplikácia, denné obchodovanie a forex.

Súčasná dynamika online prostredia znamená, že znalosti nielen bežných spotrebiteľov, ale aj odborníkov často zaostávajú za technologickým vývojom,” hovorí riaditeľ Axil Academy Robert Paľuš.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

V Českej republike samostatne obchoduje alebo investuje prostredníctvom online finančných nástrojov až 44 % obyvateľov, kým na Slovensku je to len tretina obyvateľstva. Napriek tomu sú na tom v znalostiach Česi horšie ako my. Česi však podľa prieskumu prejavujú väčší záujem svoje znalosti zlepšiť.

Až 43 % opýtaných Čechov uviedlo, že ešte pred prípadným začiatkom podnikania v tejto oblasti by ako prvý krok absolvovali vzdelávací kurz alebo si naštudovali odborné informácie a rovnaký podiel by vyhľadal investičného poradcu. Na porovnanie, medzi Slovákmi na túto otázku kladne odpovedalo len 17 %.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: