Táto banálna chyba vás môže pripraviť o prácu. Robia ju ale mnohí Slováci

  • Pri zdieľaní fotografií, no aj osobných informácií, by ste mali byť nesmierne opatrný.
  • Jedno zlé rozhodnutie vás totiž môže pripraviť o prácu, po ktorej ste túžili celý život.
Novinky O vysnenú prácu vás pripraví banálna chyba
O vysnenú prácu vás pripraví banálna chyba. Zdroj: Shutterstock.com/Sara Kurfeß, Claudia Wolff
BitmarketsBitmarkets

Leto je obdobím, kedy mnohí ľudia cestujú na dovolenku za zábavou a nezabudnuteľnými zážitkami. Je teda prirodzené, že tieto zážitky chcú zdieľať so svojimi blízkymi, a to najmä prostredníctvom sociálnych sietí.

Národný bezpečnostný úrad však upozorňuje, že práve pri zdieľaní fotografií, no aj osobných informácií, by ste mali byť nesmierne opatrný.

Pozor na riziká

Podľa fotografií z dovoleniek je zrejmé, že vy a vaša rodina nie ste doma. To sa vám môže poriadne vypomstiť. To však nie je jediným rizikom, ktoré môže zdieľanie fotografií z dovolenky spôsobiť.

Národný bezpečnostný úrad teda poukazuje na to, že nech na internet pridáte čokoľvek, nikdy to nebude úplne súkromné. Problémom nie sú iba fotografie, ale napríklad aj vulgárne statusy. Kým teda niečo na sociálnych sieťach publikujete, radšej nad tým dvakrát pouvažujte.

Zdieľaním príliš veľkého množstva informácií môžete odhaliť osobné detaily, ktoré by mali ostať súkromné. Pamätajte si, že všetko, čo zverejníte, môže byť prístupné komukoľvek.

Nastavte si úroveň súkromia tak, aby vaše príspevky boli viditeľné len pre osoby, ktorým dôverujete. Ak sú príspevky prístupné komukoľvek, riskujete, že poskytnete príliš veľa informácií aj potenciálnym útočníkom. Urobte si pravidelný audit svojich priateľov na sociálnych sieťach, aby ste zistili, či medzi nimi nemáte neznámych ľudí, ktorí by mohli vaše príspevky zneužiť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Problémy v práci

Fotografie, ktoré zverejňujete, môžu obsahovať informácie o vašej aktuálnej polohe. Aj keď väčšina sociálnych sietí maže metadáta, mnohí ľudia pridávajú svoju lokalitu manuálne. Vyhnite sa zdieľaniu fotiek, ktoré prezrádzajú, kde sa práve nachádzate, a nikdy nezverejňujte, ako dlho budete mimo domova.

To, čo dnes zverejníte, môže ovplyvniť vašu budúcnosť. Zamestnávatelia často preskúmavajú online aktivity uchádzačov o zamestnanie. Dávajte pozor na to, aký obraz o sebe vytvárate, a vyhnite sa písaniu statusov alebo komentárov, keď ste rozrušení alebo nahnevaní.

Aj keď si to možno neuvedomujete, vaše príspevky môžu byť využité na šikanovanie alebo vydieranie. Pri zdieľaní fotografií detí je dôležité byť zvlášť opatrný.

So zdieľaním fotiek z dovolenky radšej počkajte

Zdieľanie informácií o vašej aktuálnej polohe na sociálnych sieťach môže ohroziť bezpečnosť vášho domova. Bezpečnostná spoločnosť Eset preto radí, ako chrániť svoje údaje a digitálne zariadenia, uvádza portál tvnoviny.sk.

Aj keď je lákavé zdieľať fotografie a zážitky z dovolenky v reálnom čase, buďte opatrní. Zverejňovanie vašej aktuálnej polohy môže prilákať neželaných návštevníkov, keď nie ste doma. Odporúčame počkať so zdieľaním zážitkov, kým sa nevrátite z dovolenky.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: NBÚTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.