Analytici považujú Bitcoin za bezpečný prístav. Obávajú sa „globálnej recesie”

  • Bitcoin zažíva veľmi turbulentné obdobie.
  • Analytici majú však jednotný názor.
  • Stále ho považujú za najväčšiu istotu.
Novinky Bitcoin analytici považujú za bezpečný prístav
Bitcoin analytici považujú za bezpečný prístav. Zdroj: shutterstock.com/Alex May Film
BitmarketsBitmarkets

Trh s kryptomenami zažíva v tomto roku tak vzostupy, ako aj pády. Po jarnom historickom maxime na úrovni 70 000 dolárov sa Bitcoin prepadol k 50 tisícom. Stále však vo všeobecnosti platí, že ľudia začali čoraz viac „poškuľovať” po alternatívnych možnostiach uchovávania peňazí.

Ako informuje portál CryptoSlate, práve Bitcoin sa môže stať jedným z hlavných bezpečných prístavov v čase možnej recesie. Tento digitálny gigant, ktorý pôvodne začal ako experiment, teraz vzbudzuje záujem nielen drobných investorov, ale aj veľkých inštitúcií.

Bitcoin ako istota

Aurelie Barthere, vedúca výskumu v spoločnosti Nansen, odhaduje, že pravdepodobnosť recesie v druhej polovici tohto roka je vyššia než historický priemer.

Odhadujem, že šanca na recesiu v druhej polovici roka 2024 je 40 %, pričom 30 % predstavuje miernu recesiu a 10 % tvrdý pád.

Tieto predpovede vychádzajú z faktu, že centrálne banky znížili úrokové sadzby až 35-krát za posledné tri mesiace. Pre porovnanie, počas finančnej krízy v roku 2009 vykonali centrálne banky 76 znížení.

Pre Bitcoin to môže znamenať rôzne scenáre

Analytici z Bitfinexu naznačujú, že investori môžu začať vnímať Bitcoin ako bezpečný prístav v čase ekonomickej neistoty. To by mohlo prilákať širšiu inštitucionálnu účasť na trhu s kryptomenami, čo by mohlo stabilizovať jeho hodnotu a zvýšiť likviditu na trhu.

Kryptomeny považujú za ochranu pred infláciou

Darren Franceschini, spoluzakladateľ spoločnosti Fideum, vidí v Bitcoine potenciál ochrany pred ekonomickou neistotou a infláciou.

Zvýšená likvidita na finančných trhoch, spôsobená uvoľnením monetárnej politiky centrálnych bánk, môže smerovať aj do kryptomien.

Bitcoin je vnímaný ako digitálne zlato, čo ho robí atraktívnym počas ekonomických turbulencií.

Má to aj svoje proti

Na druhej strane, širší trh s kryptomenami a menšími altcoinami môže trpieť pre zníženú likviditu a rastúcu averziu voči riziku. Investori môžu byť viac ochotní presunúť svoje prostriedky do bezpečnejších investícií, čo môže poškodiť hodnotu menších kryptomien.

Analytici z Bitfinexu tiež upozorňujú na možné zvýšenie regulácií, keďže nestabilné ekonomické prostredie môže vlády motivovať k prísnejším opatreniam na ochranu spotrebiteľov.

Svetová ekonomika čelí viacerým tlakom

Barthere upozorňuje, že rast v eurozóne je slabý od roku 2022 pre energetický šok spôsobený vojnou na Ukrajine. Ďalšie riziko predstavujú potenciálne clá zo strany USA. Čínsky rast takisto slabne kvôli realitnej bubline, ktorá postupne praská, a ekonomickej vojne s USA.

Môže nastať scenár, kde akcie a rizikové aktíva zažijú dostatočne hlbokú korekciu, ktorá by mohla spustiť ekonomickú kontrakciu,” varuje Barthere.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Podobne ako Barthere, aj analytici z Bitfinexu sa obávajú globálnej recesie. Franceschini súhlasí, že strach z globálnej recesie je oprávnený, ale zdôrazňuje, že veľké centrálne banky, ako sú Federálny rezervný systém a Európska centrálna banka, postupujú opatrne.

Bitcoin sa teda podľa odborníkov môže v čase ekonomickej neistoty stať bezpečným prístavom pre investorov hľadajúcich ochranu pred infláciou a ekonomickými turbulenciami. Ako sa situácia vyvinie, ukáže až čas.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CryptoSlateTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.