Kontroverzný poplatok zaskočil zákazníkov. Za toto si museli pri kúpe nového auta priplatiť

  • Automobilky sa snažia neustále inovovať svoje produkty a služby.
  • Najnovší výmysel relatívne mladej značky však vyvolal zmätok.
  • Čo by ste robili vy?
Novinky Kontroverzný poplatok automobilky
Kontroverzný poplatok automobilky. Zdroj: shutterstock.com/SaiArLawKa2
BITmarketsBITmarkets

Rivian, relatívne mladá automobilová značka, sa rozhodla pre kontroverzný krok, ktorý zaskočil mnohých jej zákazníkov.

Tým, že si účtuje poplatok za niečo, čo by sme mali považovať za základnú súčasť každého auta, vzbudila vlnu diskusií, informovali Autoviny.

Kontroverzný poplatok vyvolal zmätok

Ako by ste zareagovali, keby ste si kúpili nový automobil a namiesto klasického fyzického kľúča by vám dali v predajni len ten virtuálny?

Chcete kľúč? Vyberte peňaženku

Rivian, ktorá vyrába elektrické pick-upy a terénne vozidlá, sa rozhodla štandardne dodávať len virtuálny kľúč prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ak však preferujete fyzický kľúč, budete si musieť priplatiť.

Potenciálne problémy

Možno si poviete, že nosenie mobilu či karty nie je problém. Čo sa však stane, ak sa vám mobil vybije alebo ho stratíte? Bez mobilného telefónu a aplikácie, ktorá slúži ako kľúč, sa do auta nedostanete. To môže byť obzvlášť nepríjemné v nečakaných situáciách, keď nemôžete čakať ani minútu a potrebujete sa niekam dostať čo najskôr.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Čo tým značka sleduje?

Rivian Automotive, založená v roku 2009, sa etablovala na trhu s dôrazom na udržateľnú mobilitu a elektrickú energiu. Svoje prvé vozidlo, pick-up Rivian R1T, predstavila v roku 2018. Model sa rýchlo stal populárnym vďaka kombinácii elektrickej energie a terénnych schopností.

S príchodom nových modelov R1T a R1S sa Rivian rozhodla zaviesť systém virtuálnych kľúčov. Tento krok, ktorý niektorí považujú za inovatívny, iní vnímajú ako spôsob, ako od zákazníkov získať viac peňazí za základnú výbavu.

Budú zákazníci ochotní si priplatiť?

Je otázne, či zákazníci budú ochotní doplácať za fyzický kľúč k vozidlám, ktoré už teraz stoja viac ako 60 000 eur. Tento krok môže spôsobiť, že niektorí zákazníci začnú hľadať iné alternatívy na trhu, kde je fyzický kľúč samozrejmosťou.

Tento kontroverzný krok od Rivianu otvoril otázku, či sa podobný trend začne objavovať aj u iných výrobcov automobilov. Už sme videli, že niektoré značky, ako BMW a Mercedes-Benz, účtujú poplatky za odblokovanie určitých funkcií vozidla. Bude fyzický kľúč ďalšou položkou, za ktorú si budeme musieť priplácať?

Priplatili by ste si za kľúč k autu?

Loading ... Loading ...

Udá vás vlastné auto

Čo by ste povedali na to, keby vaše auto mohlo automaticky nahlásiť vaše priestupky polícii? Presne takýto patent si nechala zaregistrovať spoločnosť Ford, informuje Topspeed.

Nová éra kontroly rýchlosti?

Ford si na patentovom úrade zaregistroval systém, ktorý by dokázal automaticky detegovať prekročenie rýchlosti a následne o tom informovať príslušné úrady. Tento systém, nazvaný „systémy a metódy pre zisťovanie prekročenia rýchlosti”, by v spolupráci s kamerami a softvérom analyzoval rýchlosť okoloidúcich áut.

Aký je postup?

Ak by vozidlo zistilo prekročenie rýchlosti, kamera by zaznamenala situáciu, polohu a ďalšie údaje a následne by tieto informácie odoslala polícii, ktorá by rozhodla o ďalších krokoch.

Ford nie je nováčikom v podávaní netradičných patentov. Minulý rok sa objavil nápad ovládať offroad vozidlo postojačky. Predtým bolo na stole dielne Fordu aj vytáčanie motora na diaľku, prepojenie audiosystémov viacerých vozidiel, skladací volant ako podpera pre počítač či dokonca psia búda s aktívnym potlačovaním hluku.

Nový patent Fordu stavia ľudí pred dilemu

Na jednej strane by takýto systém mohol zvýšiť bezpečnosť na cestách a pomôcť pri dodržiavaní rýchlostných limitov. Na druhej strane však otvára dvere k možnému zneužívaniu a neustálemu monitorovaniu, čo by mohlo viesť k narušeniu súkromia.

Nový patent Fordu je zatiaľ len návrhom, no jeho realizácia by mohla priniesť zásadné zmeny do spôsobu, akým sa pohybujeme po cestách.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: AutovinyTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.