Aktíva investičných podielových fondov prevýkrát prekonali hranicu 10 miliárd eur

  • Ľudia čoraz viac investujú do fondov.
  • Medziročne hodnota narástla o viac než 10 %.
  • Oplatí sa do nich investovať?
Ekonomika Investovanie do podielových fondov
Investovanie do podielových fondov. Zdroj: shutterstock.com/Sutthiphong Chandaeng
BITmarkets BITmarkets

Celková hodnota aktív investičných podielových fondov dosiahla na konci prvého štvrťroka 10,2 miliardy eur, čím prvýkrát prekonala hranicu 10 miliárd eur.

Nárast o viac než 10 %:

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje podľa údajov Národnej banky Slovenska nárast o 10,5 %. Oproti predchádzajúcemu kvartálu to znamenalo zvýšenie o 4,9 %, píše SITA.

„V oboch prípadoch to bolo vďaka rastu objemu aktív akciových, dlhopisových a realitných fondov,” komentovala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Hodnota podielových fondov stúpa

Najväčší podiel na celkových aktívach podielových fondov mali ku koncu marca naďalej zmiešané fondy, a to 36,6 %. Znižovanie ich podielu je však podľa analytičky neprehliadnuteľné. V závere roka 2021 to bol ešte podiel 50 %.

Naopak, podiel realitných a akciových fondov v posledných rokoch rástol. Pri realitných fondoch je to podiel 25,4 % a pri akciových fondoch 23,1 %. Dlhopisové fondy boli na celkových aktívach zastúpené podielom 14,7 %, ostatné fondy vykázali ku koncu prvého štvrťroka podiel 0,2 %.

Realitné fondy:

Podľa údajov NBS bola na konci marca finančná hodnota aktív realitných fondov 2,6 mld. eur a ide tak zároveň podľa Sadovskej o historicky najvyššiu hodnotu týchto aktív. V medziročnom porovnaní s je to nárast o 3,7 %. Oproti koncu predchádzajúceho kvartálu to bol nárast o 1,4 %.

 

Realitné fondy patria do skupiny podielových fondov, ktoré sú nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Investovanie do takýchto fondov sa podľa Sadovskej uskutočňuje prostredníctvom správcovských spoločností.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Investori si cez realitné fondy kupujú podiely v administratívnych budovách, v nákupných centrách, v rezidenčných nehnuteľnostiach či v logistických a priemyselných parkoch a de facto sa stávajú ich spoluvlastníkmi.

Od investora sa vyžaduje kapitál, o správu nehnuteľnosti sa postará správcovská spoločnosť. „Takéto investovanie sa vyznačuje výnosmi z nájmov a nárastu trhovej hodnoty nehnuteľnosti a je zároveň alternatívou voči časovo a administratívne náročnejšiemu investovaniu do kúpy tzv. investičného bytu,” skonštatovala analytička.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: