Slovensko má obrovský problém. Odborníci vyzývajú vládu k urýchlenému riešeniu

  • Ak vláda údajne nezačne hneď konať, Slovensko je v koncoch.
  • Republiková únia zamestnávateľov vymenovala dva najväčšie problémy.
Ekonomika Slovensko má veľký ekonomický problém
Slovensko má veľký ekonomický problém. Zdroj: shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A
BITmarkets BITmarkets

Pokles v globálnych rebríčkoch konkurencieschopnosti, stagnujúca produktivita práce a neudržateľné verejné financie. To sú podľa Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) niektoré z nepriaznivých zistení Národnej banky Slovenska, píše SITA.

Najväčší problém:

Najväčšou výzvou sú ľudské zdroje a starnutie populácie. Zamestnávatelia združení v RÚZ na tento problém v súvislosti s nedostatkom pracovníkov upozorňujú už dlhodobo. Na štvrtkovej tlačovej konferencii vyzvali vládu, aby sa týmto problémom začala urýchlene a komplexne zaoberať.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Slovensko nemá kvalifikovaných ľudí

„Na pracovnom trhu dnes nemáme ľudí s kvalifikáciami, ktoré podniky potrebujú,” povedal prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský.

Naša krajina podľa jeho slov nevie systémovo pracovať s hľadaním talentu, no zároveň vzdelávací systém nereflektuje na skutočné potreby pracovného trhu a nepripravuje do praxe absolventov s potrebným súborom schopností.

Najšikovnejší ľudia odchádzajú za lepšími podmienkami do zahraničia. U väčšiny tých, ktorí zostanú doma, zase narážame na neochotu vzdelávať sa a zvyšovať svoju kvalifikáciu počas života.

Vláda podľa únie hovorí, že zamestnanosť na Slovensku stúpa, a teda že problém s nedostatkom pracovníkov neexistuje.

„V skutočnosti je to tak, že zamestnávatelia sú nútení prijímať do zamestnania uchádzačov bez potrebnej kvalifikácie a následne sa im vo vlastnej réžii snažia doplniť potrebné vzdelanie a zručnosti,” skonštatoval člen prezídia RÚZ a generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

Problém je podľa neho čím ďalej vypuklejší

„Čierna diera chýbajúcich zamestnancov nás môže jedného dňa úplne zlikvidovať,” doplnil Novotný.

Problém je aj starnutie populácie

Ako uviedla manažérka úseku trhu práce a ľudských zdrojov spoločnosti Trexima Bratislava Lucia Lednárová Dítětová, situácia je už kritická, čo si vyžaduje prijatie zásadných opatrení na úrovni vlády, regiónov, zamestnávateľov a všetkých aktérov systému celoživotného vzdelávania.

Bez riadneho postupu sa ekonomický vývoj Slovenska bude podľa jej slov zhoršovať a životná úroveň ľudí bude upadať. Čiastočne by situáciu mohlo zmeniť podľa nej intenzívnejšie zamestnávanie seniorov, mladých, či zahraničných pracovníkov, rekvalifikácie zamestnancov, ale aj digitalizácia a automatizácia. Potrebná je však zmena súčasnej legislatívy.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

V oblasti podpory zahraničnej migrácie podľa Lelovského Slovensko ako krajina zlyháva. Nevyhnutné je však čím skôr mobilizovať podľa jeho slov všetku pracovnú silu, ktorá je k dispozícii. Podmienky však musia byť motivačné a pružné.

„V bežnej praxi by pri zamestnávaní starších zamestnancov pomohla možnosť znižovania počtu pracovných hodín, či náročnosti úväzkov, a to pri zachovaní ich sociálnych istôt. Ďalším nástrojom do budúcna je aj zdieľanie pracovníkov, kedy jeden človek pracuje pre viacerých zamestnávateľov, čo bude už čoskoro veľmi aktívna a efektívna forma využívania pracovnej sily aj na Slovensku. Je však potrebné zásadne zmodernizovať Zákonník práce,” dodal Lelovský.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: