Novela zákona výrazne zvýši špeciálny príspevok. Mesačne bude vyšší o 800 eur

  • Maximálna výška príspevku sa zvýši až o 40 percent.
  • Pozrite sa, koho sa tento príspevok týka a kto naň má nárok.
Ekonomika Novelá zákona výrazne zvýši špeciálny príspevok
Novelá zákona výrazne zvýši špeciálny príspevok. Zdroj: Shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A, Wirestock Creators
BITmarkets BITmarkets

V auguste dôjde k značnému zvýšeniu financovania vybraných miest v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodiny (CDR). Ako uvádza portál Peniaze.sk, táto novinka je spojená s novelou zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Tú schválili poslanci Národnej rady SR len nedávno.

Keď hovoríme o značnom zvýšení financovania, myslíme to tak. Maximálna výška príspevku na jedno miesto sa totiž zvýši až o 40 percent. To znamená, že mesačný príspevok na jedno dieťa bude až o 800 eur vyšší.

Podstatný krok

Podľa rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny ide o nesmierne dôležitý krok. Dokáže totiž zabezpečiť špecializovanú a vysoko odbornú starostlivosť deťom, ktoré majú ťažké zdravotné postihnutie a takúto starostlivosť potrebujú. Zdravotný stav detí umiestnených do centier na základe súdneho rozhodnutia si vyžaduje nepretržitú odbornú starostlivosť a zvýšenú pozornosť.

Deti v týchto skupinách vyžadujú špecializovanú ošetrovateľskú starostlivosť poskytovanú výlučne v pobytovom režime, a to pri závažných duševných poruchách, rôznych znevýhodneniach a iných diagnózach.

To kladie vysoké nároky na odbornosť a počet personálu, no tiež na zabezpečenie všetkých potrieb detí vrátane špecialistov, rehabilitácií a samotnej liečby.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Čo sa zmení?

Túto vysokošpecializovanú starostlivosť dostáva na Slovensku zhruba 500 detí. Ide o deti, o ktoré sa z rôznych dôvodov nemôžu starať rodičia. Čo je horšie, v súčasnosti iba 2 z 31 neštátnych akreditovaných CDR takúto opateru poskytujú.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš uviedol:

Akreditované centrá dlhé roky žiadali o navýšenie príspevku a doteraz na túto požiadavku štát nereagoval. Deti umiestnené v týchto centrách nemôžu z rôznych dôvodov vyrastať vo svojich rodinách alebo náhradných rodinách. Pre svoje vážne zdravotné problémy však potrebujú 24-hodinovú vysoko odbornú ošetrovateľskú starostlivosť. Ľudia, ktorí sa o tieto deti starajú, si zaslúžia pozornosť štátu, pretože je to obrovská služba nielen pre tieto deti, ale aj pre spoločnosť ako celok. Som rád, že dnes vďaka schválenej novele zákona budeme môcť už od augusta reagovať na zvýšené finančné nároky na zabezpečenie potrieb detí. Príspevok môže byť vyšší až o 828 eur mesačne, pričom tieto finančné prostriedky pôjdu z kapitoly ministerstva práce,

V roku 2024 predstavuje maximálna suma finančného príspevku na jedno miesto v neštátnom akreditovanom CDR 24 852 eur. Avšak vzhľadom na to, že novela zákona to zmení, od 1. augusta sa tento príspevok zvýši na takmer 100-tisíc eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Peniaze.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.