Jedna z najväčších svetových finančných inštitúcií odporúča: Nakupujte zlato

  • Zlato je základom poistenia portfólia.
  • Aktuálne sú očakávané určité výkyvy.
  • Práve pri nich zlato plní svoju úlohu.
Novinky Zlato priamo do portfólia
Zlato priamo do portfólia. Zdroj: shutterstock.com/Altay b
BITmarkets BITmarkets

UBS, jedna z najväčších svetových finančných inštitúcií, nedávno vydala odporúčanie, aby investori zvážili pridanie zlata do svojich investičných portfólií. Podľa analytikov UBS zlato predstavuje nielen bezpečný prístav v čase geopolitickej neistoty, ale aj efektívny nástroj na diverzifikáciu portfólia.

Prečo zlato?

Zlato sa už stáročia považuje za stabilný uchovávateľ hodnoty. V časoch ekonomickej a politickej neistoty sa jeho význam ešte zvyšuje. UBS vyzdvihuje zlato ako najpreferovanejšiu geopolitickú ochranu, pretože jeho cena často rastie, keď ostatné aktíva, ako sú akcie alebo dlhopisy, čelia poklesom. V čase vysokého napätia medzi veľmocami, ako aj v období inflácie investícia do zlata ponúka ochranu pred stratami a volatilnými trhmi.

Krátka história zlata v obchodovaní

Zlato má bohatú históriu, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti. Od dávnych čias bolo používané ako symbol bohatstva a moci, často využívané v šperkoch a rituálnych predmetoch. V antike slúžilo ako platidlo v rôznych civilizáciách vrátane Egypta, Grécka a Ríma. V stredoveku a renesancii pokračovalo jeho využívanie ako mena a základ pre obchod. S nástupom moderného finančného systému sa zlato stalo základom pre zlatý štandard, ktorý bol zrušený v 20. storočí. Dnes je zlato obchodované na svetových trhoch ako cenný kov, investičný nástroj a zabezpečenie proti inflácii a ekonomickým neistotám.

UBS tiež zdôrazňuje, že zlato má historicky nízku koreláciu s tradičnými investičnými aktívami, čo znamená, že jeho cena sa nevyvíja rovnako ako ceny akcií alebo dlhopisov. To robí zlato ideálnym nástrojom na zníženie rizika v portfóliu a zabezpečenie jeho stability.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Aktuálne trendy

Analytici UBS poukazujú na rastúci dopyt po zlate, ktorý je podporovaný nielen geopolitickými udalosťami, ale aj makroekonomickými faktormi. S rastúcou infláciou a nejasnou hospodárskou situáciou mnohí investori hľadajú bezpečné prístavy.

Centrálne banky po celom svete taktiež zvyšujú svoje zlaté rezervy, čo naznačuje dôveru v tento drahý kov. Napríklad Čína a Rusko v posledných rokoch výrazne zvýšili svoje zlaté rezervy, čím sa pripravujú na možné ekonomické turbulencie a oslabenie amerického dolára.

Investícia do zlata má aj ďalšiu výhodu – je relatívne ľahko dostupná. Investori dávajú prostriedky do fyzického zlata vo forme mincí či prútov alebo využívajú finančné nástroje, ako sú ETF (exchange-traded funds) a futures kontrakty. Tieto možnosti poskytujú investorom flexibilitu a umožňujú im prispôsobiť investície ich individuálnym potrebám a rizikovému profilu.

Odporúčanie UBS pridávať zlato do investičných portfólií prichádza v čase rastúcej globálnej neistoty. Geopolitické napätie, ekonomické výkyvy a rastúca inflácia zvyšujú riziká pre tradičné investície. Zlato, so schopnosťou uchovávať hodnotu a diverzifikovať riziko, sa javí ako atraktívna možnosť pre investorov, ktorí chcú chrániť svoje aktíva a zabezpečiť dlhodobú stabilitu svojich portfólií.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Bitcoin NewsTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.