Chystáte sa na dovolenku na tento ostrov? Hrozí, že pitná voda tu bude na prídel

  • Tento problém nie je žiadnou novinkou − ostrov sa s ním stretol aj minulý rok.
  • Aktuálne sucho robí obrovské problémy, ostrov je v stave núdze.
Off topic Hrozí, že pitná voda na tomto ostrove bude na prídel
Hrozí, že pitná voda na tomto ostrove bude na prídel. Zdroj: Shutterstock.com/New Africa, fokke baarssen

Sicília patrí medzi obľúbené dovolenkové destinácie a každoročne na tento ostrov cestujú aj Slováci. Tento rok má však populárny ostrov obrovský problém.

Ako totiž informuje portál iMeteto, vzhľadom na to, že už viac ako mesiac na ostrove nepršalo, zásoby vody sa domácim míňajú veľmi rýchlym teplom. V dôsledku toho tamojšia vláda vyhlásia núdzový stav, ktorý na Sicílii aktuálne platí.

Situácia je kritická

Voda v nádržiach sa míňa, čo vedie k tomu, že zásoby pitnej vody sa dosť rýchlo míňajú. Sicílska vláda berie tento boj veľmi vážne a vyčlenila naň dvadsať miliónov eur.

„Už viac než mesiac tu nepršalo a obávame sa, že dážď neuvidíme až do jesene. Robíme všetko pre to, aby táto vzácna komodita, akou je voda, bola dostupná aj pre občanov,” vyhlásil prezident sicílskeho regiónu Renato Schifani.

V prípade, že sa situácia nebude zlepšovať, je možné, že vláda prijme vážne rozhodnutie. Môže sa stať, že pitná voda bude na prídel.

Tento problém však nie je na Sicílii nový − ostrov sa s ním stretol aj minulý rok. Celé Taliansko už niekoľko rokov čelí vodnej kríze, pričom sa týka nielen južných, ale aj severných oblastí pod Alpami. Situácia by mohla byť tento rok ešte horšia než vlani. Ak sa naplnia katastrofické scenáre, Talianom hrozí, že už v lete budú čeliť vážnemu nedostatku vody.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Sicília pod vlnou horúčav a sucha

Taliansko zasiahla prvá vlna horúčav v tomto roku. Na Sicílii a Sardínii teploty vystúpia až na 44 stupňov Celzia, zatiaľ čo v Ríme a Florencii dosiahnu 40 stupňov. Príčinou je tlaková výš prichádzajúca z Afriky.

Meteorológ Antonio Sano uviedol, že teploty presahujúce 40 stupňov sú o desať stupňov vyššie, než je priemer pre toto obdobie. Predpovedal tiež, že vlna horúčavy prichádzajúca zo Sahary čoskoro zasiahne celé Taliansko.

Obrovské problémy však robí už aj spomínané sucho. Podľa portálu Správy RTVS však sucho krajinu trápilo už vo februári, kedy na ostrove vyhlásili stav núdze. Toto sucho nielen viedlo k nedostatku vody, ale aj zničilo úrodu a vysušilo pastviny.

Podľa odborníkov ide o zmenu klímy, za ktorou stojí ľudská činnosť. Táto klíma zvyšuje intenzitu a frekvenciu extrémnych poveternostných javov, ako vlny horúčav, suchá a požiare.

Napríklad v roku 2023 lesné požiare zachvátili viac ako 51-tisíc hektárov územia Sicílie. K niekoľkým požiarom však došlo už aj počas aktuálneho roka.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

5

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora