- Melón je výborným osviežením počas horúcich letných dní.
- Nenechajte sa však oklamať, poctivé „slovenské“ melóny nemusia byť vôbec slovenské.
Teploty dosahujú pomerne vysoké úrovne a melóny sú skvelým spôsobom, ako sa osviežiť. Ak pri ceste stretnete predávajúceho, ktorý ponúka poctivé slovenské melóny, zbystrite pozornosť. Nie je totiž možné, aby boli vypestované na Slovensku.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) upozorňuje, aby ste sa nenechali nalákať od podvodníka, ktorý melóny vydáva za slovenské.
Na poliach na juhu Slovenska totiž melóny v polovici júna ešte len rastú. Podľa slovenských pestovateľov iba kvitnú, prípadne sa začínajú tvoriť len malé plody.
Prvé slovenské melóny z tohtoročnej úrody, ktoré rastú voľne na poliach, budú zbierané najskôr o mesiac, približne v polovici júla. Melóny z fóliovníkov budú pravdepodobne zrelé o niečo skôr, a teda už na začiatku júla.
Aj Jakub Mankovecký zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU), ktorá je takisto členom SPPK, uvádza, že sa stretol s predajom slovenských melónov pri cestách. Upozorňuje však, že tieto melóny nie sú slovenské. Ide tak o úmyselné klamanie spotrebiteľa. Podľa jeho slov nie je pôvod týchto melónov známy.
Môžeme aj oprávnene polemizovať, nakoľko sú bezpečné pre náš organizmus. Melóny z mimoeurópskych krajín sú pestované za iných podmienok ako v Európskej únii. Prípravky na ochranu rastlín sa mimo únie používajú v oveľa väčšej miere než v únii.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Nákup slovenskej produkcie
Komora dáva do popredia zavádzanie spotrebiteľov obchodníkmi, ktorí zneužívajú nevedomosť zákazníkov. V dôsledku toho je potrebné spotrebiteľa vzdelávať a apelovať na nákup sezónnej slovenskej produkcie.
„Je dôležité, aby ľudia zvážili, kedy je možné kúpiť čerstvé slovenské ovocie a zeleninu. Mali by sme viac hovoriť so zákazníkmi o sezónnosti, aby sme podporili našu vlastnú produkciu namiesto dovozu. Príroda si žiada svoj čas, aj slovenské melóny potrebujú čas na kvitnutie, rast a dozrievanie. Preto apelujem na spotrebiteľov, aby nakupovali zodpovedne a s rozvahou,” zdôrazňuje Jozef Šumichrast, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Slovensko nie je vo výrobe melónov samostatné. Poľnohospodári, ktorí sa dnes ešte venujú tejto poľnohospodárskej plodine, tvoria len zlomok toho, čo bývalo. Podľa Komoditnej situačnej a výhľadovej správy o zelenine sa v roku 2022 červená dyňa pestovala na 83 hektároch s výsledkom 3 573 ton. Melóny cukrové sa zbierali len z 25 hektárov a dosiahlo sa 306 ton.
Ekonomické aspekty pestovania sú náročné. Keďže na trhu sa objavujú lacné dovozy melónov zo zahraničia, niektoré firmy v minulosti zanechali pestovanie tejto plodiny. Tieto „dovozy” majú navyše schopnosť dozrievať podstatne rýchlejšie.
https://youtu.be/y1GTtq_Zatc?si=xcQerOn-lvedBjVT