V máji na Slovensku skončilo v konkurze 20 firiem

  • Počet konkurzov v mesiaci máj medziročne klesol o 26 %.
  • Krachovali najmä spoločnosti s ručením obmedzeným.
Novinky V konkurze skončilo v máji 20 firiem
V konkurze skončilo v máji 20 firiem. Zdroj: shutterstock.com/Smart Calendar
BITmarkets BITmarkets

V máji bolo na Slovensku vyhlásených 20 konkurzov a povolená jedna reštrukturalizácia. Ako ďalej vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF), v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa počet konkurzov znížil o 9 percent, zatiaľ čo počet reštrukturalizácií vzrástol z nuly na jednu. Medziročne počet konkurzov klesol o 26 percent a počet reštrukturalizácií sa znížil z 2 na 1.

V prvých piatich mesiacoch tohto roku bolo vyhlásených 131 konkurzov, čo je o 9 percent viac ako v rovnakom období roku 2023. Počet povolených reštrukturalizácií sa za rovnaké obdobie nezmenil, šesť ich bolo v roku 2024 aj 2023. Verejnú preventívnu reštrukturalizáciu nevyužila ani jedna firma, ktorej hrozí úpadok,” uviedla hlavná analytička CRIF Jana Marková.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Krachovali najmä eséročky

Najčastejšie bankrotovali eseročky bez zamestnancov. V máji 2024 boli všetky konkurzy vyhlásené na majetok právnických osôb, 80 % z nich tvorili spoločnosti s ručením obmedzeným. Reštrukturalizácia bola povolená spoločnosti s ručením obmedzeným. Až 40 % firiem v konkurze predstavovali samozamestnávatelia, 45 % spoločnosti s jedným až deviatimi zamestnancami.

Najväčším zamestnávateľom v konkurze bola spoločnosť PHARMOS, a. s., ktorej konkurz vyhlásil súd z Nitrianskeho kraja. Tento veľkoobchod s farmaceutickým tovarom zamestnával od päť do deväť zamestnancov. Jediná reštrukturalizácia bola povolená spoločnosti B.T. Transport, s.r.o., súdom z Trenčianskeho kraja. Tento nákladný cestný dopravca zamestnáva 150 až 199 pracovníkov.

Stavebníctvo v ohrození

Najviac konkurzov bolo v piatom mesiaci vyhlásených v stavebníctve a v sekcii veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov. Z hľadiska pôsobnosti súdov sa najviac konkurzov vyhlásilo v Bratislavskom kraji.

 

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: