Viete, aký je rozdiel medzi Hot Wallet a Cold Wallet?

Novinky Záujem o súkromné držanie kryptomien vyrástol o 300% v dôsledku krachu FTX!
Záujem o súkromné držanie kryptomien vyrástol o 300% v dôsledku krachu FTX! Zdroj: shutterstock.com/sulit.photos
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Tradičný systém bankovníctva nás naučil jednu zásadnú vec – mať svoje vlastné financie dôsledne zabezpečené. Našťastie, hlavné nedostatky finančných systémov, ľudské chyby, boli eliminované decentralizovanými systémami ako je blockchain. Vďaka tejto technológii a kryptomenám môžeme využívať nízke poplatky a rýchle transakcie, pričom eliminujeme často pochybné praktiky tretích strán. Netreba však zabúdať na bezpečnosť.

Čo je kryptopeňaženka?

Rovnako ako klasická fyzická peňaženka, v ktorej máte svoju hotovosť, aj peňaženky pre digitálne meny slúžia na úschovu kryptomien. V podstate ich môžeme rozdeliť na dva základné typy  – Hot wallet a Cold wallet. Obe formy majú svoje výhody a nevýhody, ktoré si predstavíme v článku nižšie.

Hot wallet (online peňaženka)

Hot wallets (nazývané aj soft wallets) slúžia predovšetkým na jednoduchý prístup k vašim finančným prostriedkom, uskutočňovanie platieb a vykonávanie okamžitých transakcií. Sú neustále pripojené k internetu, čo síce zaručuje okamžitý prístup, avšak zároveň je to aj ich najväčšia slabina v podobe možného útoku hackerov. Phishing (činnosť, pri ktorej sa podvodník snaží vylákať od používateľov rôzne heslá) sa stáva čoraz rozšírenejšou formou útoku. Preto sa odporúča, aby používatelia obmedzili množstvo peňazí, ktoré ukladajú na svoje hot wallets.

Hlavné vlastnosti hot wallets

  • väčšinou sú k dispozícii zadarmo
  • sú ľahko prístupné
  • ich používanie a ovládanie je veľmi intuitívne
  • sú stále pripojené k internetu

Cold wallet (offline peňaženka)

Offline peňaženky sú vo všeobecnosti považované za podstatne bezpečnejšie, predovšetkým vďaka faktu, že na rozdiel od hot wallets, nie sú nonstop pripojené k internetu. Môžeme ich rozdeliť na papierové (paper wallets) a hardvérové (HW wallets).

Mohlo by vás zaujímať: Ako si vytvoriť papierovú kryptopeňaženku na Bitcoin

Papierová peňaženka

Uloženie kryptomeny do papierovej peňaženky je porovnateľné s uložením mincí do počítača, ktorý nikdy nebol pripojený k internetu. Ako naznačuje názov, papierové peňaženky sú zvyčajne vyrobené z papiera, i keď technicky by mohli byť vyrobené z plastu alebo iného materiálu, na ktorý môžu byť informácie trvanlivo vytlačené. Na peňaženke sú vytlačené private a public key (verejný a súkromný kľuč), zvyčajne v podobe QR kódu.

Tento typ peňaženky si môžete vytvoriť použitím niektorých bezplatných webových služieb. Generovanie kľúčov sa zvyčajne vykonáva vo vašom prehliadači, takže ak chcete byť na 100% v bezpečí, mali by ste ho po dokončení generovania peňaženky vyčistiť.  Samozrejmosťou je NIKDY neukladať obrázok papierovej peňaženky na vašom počítači alebo telefóne.

Hardvérová peňaženka

Z hľadiska pomeru funkcií a zabezpečenia ide jednoznačne o najlepšiu voľbu. Treba však povedať, že aj najdrahšiu, nakoľko sa ceny pohybujú momentálne od 90 Eur vyššie. Každopádne, oplatí sa priplatiť si za komfort a bezpečnosť, pretože ukradnuté, alebo iným spôsobom odcudzené finančné prostriedky zabolia podstatne viac ako jednorazový nákup takéhoto zariadenia.

Tip: Ak chcete nakupovať kryptomeny bez poplatkov a získať 10 USD za prvú registráciu na Coinbase, pozrite sa na tento návod.

Porovnanie online a offline peňaženiek

Bezpečnosť – ako sme spomínali vyššie, online (hot) peňaženky sú stále pripojené k internetu. Ak sa na bezpečnosť pozrieme z hľadiska možného hackerského útoku, napríklad vo forme phishingu, nebudú hot wallets pre vás najlepšou voľbou.

Rýchlosť transakcií – online peňaženky sú špeciálne navrhnuté pre okamžité platby, rýchle transakcie a flexibilné operácie. Na druhej strane, offline (cold) peňaženky sú vyrobené tak, aby slúžili na držanie väčšieho množstva kryptomien, poväčšine na dlhšiu dobu. Keď porovnáme rýchlosť transakcií, respektíve flexibilitu práce s peňaženkou – vyhrávajú online peňaženky.

Podpora a integrácia – online peňaženky sú vyrobené so zámerom podpory pre rôzne kryptomeny a dobre spolupracujú s API (Application programming interface – rozhranie pre programovanie aplikácií).

Objem prostriedkov v peňaženke – online peňaženky by nemali obsahovať viac finančných prostriedkov ako je potrebné, zatiaľ čo offline peňaženky sú z hľadiska bezpečnosti vhodné práve na uloženie väčších objemov digitálnych mien.

Typy online a offline peňaženiek

Online peňaženky

Exodus – na trhu existuje veľké množstvo kryptopeňaženiek, predovšetkým tých online. Jedna z hlavných predností, ktorá umožňuje Exodusu vyniknúť, je jej vysoko intuitívna a ľahko použiteľná platforma. Taktiež disponuje atraktívnym grafickým dizajnom a užívateľsky prívetivou technickou podporou.

Coinpayments – táto online peňaženka podporuje viac ako 75 kryptomien, je zadarmo a taktiež vyniká intuitívnym ovládaním. Jej ďalším benefitom je aj možnosť používať ju na online nakupovanie.

Electrum – ide o jednu z prvých peňaženiek na trhu, ktorá si získala množstvo spokojných používateľov. Funguje na ploche vášho počítača, pričom ak sa rozhodnete zmeniť svoje PC, stačí nanovo nainštalovať softvér tejto spoločnosti a zadať svoj recovery seed. Týmto spôsobom si ju môžete na svojich počítačoch „prenášať naveky”.

Blockchain.info – 100 miliónov dokončených transakcií a 15 miliónov užívateľov. K tomu asi netreba nič dodať…

Offline peňaženky

Trezor – spoločnosť Trezor sa stala v krátkom čase výrobcom jednej z najbezpečnejších a najspoľahlivejších offline peňaženiek. Odporúča sa predovšetkým ľuďom, ktorí majú v úmysle investovať do kryptomien vyššie sumy peňazí na dlhšiu dobu. Intuitívne ovládanie, malé rozmery, grafický displej a viaceré stupne zabezpečenia sú na top úrovni.

Ledger S Nano – ďalší významný hráč v tomto odvetví ponúka rovnako vysokú úroveň bezpečnosti, pričom používa vlastnú aplikáciu Ledger Chrome, ktorá overuje a autorizuje transakcie. Zároveň sa môže pochváliť aj elegantným, trendovým dizajnom.

Záver

Aká je teda odpoveď na otázku, ktorý typ peňaženky je lepší? Existuje vôbec jasný víťaz? Všetko záleží na vašich voľbách a preferenciách. Ak potrebujete mať kryptomeny stále po ruke pre platby a nákupy, potom je pre vás ideálna online (hot) peňaženka. Na druhej strane, ak je vašou stratégiou investovať do digitálnych mien vyššie sumy a mať ich dlhší čas, mali by ste pouvažovať nad zakúpením kvalitnej hardvérovej peňaženky.

Budeme radi, ak sa prihlásite na odber videí na našom YouTube kanáli. Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Zdroj:
cryptocomes.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.