Paymon – prichádza Blockchain 4.0?

Novinky Paymon - prichádza Blockchain 4.0?
Paymon - prichádza Blockchain 4.0? Zdroj: shutterstock.com/sutadimages
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Nová blockchain spoločnosť Paymon má za sebou druhé kolo ICO, ktoré skončilo 3.mája. Nová technológia, ktorú táto spoločnosť aplikuje, môže byť najväčším dôvodom, prečo investori vkladajú svoje financie do tohto projektu. Aká presne je inovácia za Paymon blockchainom nazvaného Hive? Prečo by mohlo ísť o kryptomenu, ktorá ma zrevolucionizovať celý trh rovnako ako Bitcoin, Ethereum alebo IOTA? V tomto článku sa preto podrobne pozrieme na Hive a jeho výrobcov.

História blockchain technológií

Od roku 2009, kedy sa Bitcoin objavil na trhu, blockchain bol a stále je známy ako jeho hlavná technológia. Keď kryptomeny prvýkrát zažili úspech v roku 2015, ľudia sa zamerali najmä na technológiu, ktorú nazvali Blockchain 1.0. Už v ten rok svetlo sveta uzrelo Ethereum, ktoré napravilo niektoré chyby a problémy, s ktorými sa Bitcoin stretával, aby sa stalo veľmi populárne. Ihneď sa o tomto projekte začalo hovoriť ako o Blockchain 2.0.

V roku 2015 IOTA takisto podstúpila veľkú zmenu vo svete decentrlizovaných technológií integrovaním nového grafu nazvaného DAG (Directed Acycling Graph). V skutočnosti však pri kryptomene IOTA nehovoríme o technológii blockchain, ale úplne novej technológii nazvanej Tangle. Niektorí ľudia považujú technológiu Tangle za Blockchain 3.0. Čo však bude nsledovať?

1. Paymon Blockchain = DAG

Kryptomena Paymon s jej Paymon coinom (PMNC) bude rovnako decentralizovaná ako drvivá väčšina kryptomien a takisto bude založená na DAG systéme. DAG by mal slúžiť ako náhrada blockchainu. Transakcie založené na DAG budú neskôr potvrdené prostredníctvom uzlov (nodes). Každý užívateľ v sieti je považovaný za uzol, takže celý graf je plný daných uzlov, ktorý posiela ale takisto aj potvrdzuje transakcie.

Hlavná myšlienka Hive technológie je nasledovná: v prípade, že príde nová transakcia, musí daný uzol schváliť alebo sa pokúsiť schváliť dve predchádzajúce transakcie. Aby bol proces potvrdzovania transakcií čo najrýchlejší, uzly vytvoria skupiny (nazvané „pools”) a každý z nich potvrdí transakciu. Práve preto všetci používatelia pracujú na spracovávaní transakcií a tým zaisťujú bezpečnosť siete.

Hive využíva systém nazvaný Proof-of-me (POM), ktorý je založený na Proof-of-work v spojení s hodnotiacim systémom. Tento ochranný princíp predpokladá, že používateľ, ktorý sa chce začleniť do systému, musí najskôr schváliť niektoré transakcie.

2. Žiadne poplatky + obrovská rýchlosť transakcií

Vďaka DAG sa pri Paymon nemusíte zaoberať žiadnym ťažením v zmysle, že ťažiari neobdržia peniaze „iba tak zo vzduchu” za potvrdenie transakcií. To dáva systému tri dôležité výhody.

Prvou je, že DAG nemá určený presne stanovený počet transakcií za sekundu. Napríklad pri Bitcoine systém umožňuje iba sedem transakcií za sekundu. Pri Ethereu hovoríme zhruba o 13-15 transakciách. EOS, takisto založený na blockchaine, by mal poskytovať až 100 000 transakcií. Ale pri technológií DAG, ktorú poskytuje Hive, počet transakcií za sekundu by mal byť neobmedzený. Táto možnosť by mala byť teda rovnaká, ako je to v prípade IOTA.

Druhá výhoda je, že rýchlosť transakcií bude stúpať aj bez ťažiarov. Pre porovnanie, potvrdenie Bitcoin transakcií trvá zhruba pol hodinu. Pri Ehtereu sa pozeráme na 15 sekundové potvrdenie transakcií s maximom iba niekoľko minút. Pri Paymon Coin by však transakcie mali byť potvrdené ihneď.

Treťou výhodou je, že Paymon systém umožní vyhnúť sa poplatkom za transakcie. Vo februári 2017, kedy Bitcoin začal byť aktívne využívaný veľkým počtom ľudí naraz, priemerná cena za transakcie sa dostala až na 55 USD. Tento problém je relevantný dodnes v kryptomenovom priemysle aj napriek tomu, že kryptomeny ako EOS a IOTA sa snažia o bezplatné transakcie. O to isté sa bude pokúšať aj Paymon Coin.

3. Smart kontrakty

Smart kontrakty nie sú ani zďaleka inováciou Paymon. Začiatok smart kontraktov siaha ku začiatkom Etherea. Smart kontrakty umožňujú transakciám, aby boli uskutočnené medzi dvoma používateľmi a obe strany sa na nich musia zhodnúť dopredu. Ak jedna strana nie je ochotná potvrdiť transakciu, smart kontrakt nebude uskutočnený.

Pre porovnanie, IOTA nemá v sebe zabudované smart kontrakty. Teória pri DAG systéme vysvetľuje, prečo by  smart kontrakty nebolo možné integrovať do tohto systému. Pri blockchaine Etherea všetky transakcie sa hýbu v poradí. Zatiaľ čo pri IOTA systéme, je nemožné určiť poradie transakcií. Je tomu tak preto, že pri DAG systéme sa transakcie nachádzajú v rôznych dimenziách a nestretnú sa v jednom bode – „chaine.” Vývojári pri technológií Hive pracujú aj na riešení tohto problému.

4. Quantum – Resistant Algoritmus

Toto je jeden z ďalších dôvodov, prečo Paymon Coin môže byť úspešný. Hive bude využívať algoritmy, ktoré nemožno narušiť kvantovými počítačmi. V súčasnosti však nejde o prioritu číslo jedna, avšak o päť až desať rokov môže byť veľmi podstatná.

IOTA bola jednou z prvých technológií, ktorá sa rozhodla využívať Quantum -resistant algoritmus. Avšak, Paymon je jeden krok popredu voči konkurencií. IOTA algoritmy nie sú optimalizované a sú nevyhovujúce na uskladňovanie. Napríklad heslo pri Paymone bude mať 256 bitov, zatiaľ čo pri IOTA je to až 7000.

Paymon sa snaží o vytvorenie modifikovaného algoritmu, ktorý je testovaný práve teraz. Algoritmus v tomto smere bude inovatívny aj napriek tomu, že veľkosť kľúčov nie je rovnaká, ako tomu bolo pri Ethereu, avšak bezpečnosť bude rovnaká.

5. Programovací jazyk – Rust

Hlavný program Hive technológie bude písaný v programovacom jazyku Rust. Pre porovnanie s inými kryptomenami (Forth pri Bitcoine, Solidity pri Ethereu, Web Assembly pri EOS, JavaScript/Python/C#/Java/Go pri IOTA) Rust je ten najbezpečnejší a najvyspelejší zo všetkých. Je bezpečnejší, rýchlejší, ale aj sofistikovanejší ako všetky ostatné jazyky.

Aspoň to tvrdia vývojári Paymonu. Iste s nájdu ľudia, ktorí by s nimi nesúhlasili.

6. Business platforma – Profit

Posledný z bodov, ktorý by mal každý o Paymon blockchaine vedieť, je v skutočnosti ten najzaujímavejší. Profit je biznisová platforma tohto projektu, ktorá otvorí dvere kryptomenám do bežného života a spraví kryptomeny oveľa užitočnejšie. Prečo?

Všetky biznisy budú mať možnosť vstúpiť do platformy a každý majiteľ obdrží platby za svoje produkty a služby v kryptomenách. Do webstránky bude zabudovaný špeciálny program, ktorý ihneď po pridaní produktu alebo služby vytvorí smart kontrakt.

Napríklad v prípade, že si používateľ systému chce zakúpiť produkt alebo službu, dostane na výber: použiť QR-kód alebo platiť za produkt ihneď (doručenie bude takisto možné). V druhom prípade, smart kontrakt počká, až pokým nebude potvrdené, že používateľ má dostatok financií na nákup daného produktu. Celý nákup prebehne bezpečne až potom, čo sa tak stane. Celý tento proces by sa však mal stať ihneď.

V platforme by však mal byť zabudovaný aj hodnotiaci systém, ktorý by mal brániť akýmkoľvek nedorozumeniam a konfliktom medzi klientami a spoločnosťami. Každý spotrebiteľ bude mať možnosť vyhodnotiť služby danej spoločnosti od 1 do 5 a takisto rozobrať aj akékoľvek svoje pripomienky a otázky.

Navyše, ako bolo už spomenuté predtým, Paymon poskytne vysokú rýchlosť transakcií bez akýchkoľvek poplatkov. V jednoduchosti povedané, vďaka smart kontraktom založeným na technológii Hive a Profit, používatelia môžu vytvárať napríklad vlastné ICO na danej platforme.

Taktiež, Hive poskytne domovskú burzu, ktorá bude založená na atomic swaps a poskytne používateľom možnosť na peer-to-peer transakcie vrámci platformy. To by malo používateľom veľmi pomôcť najmä kvôli tomu, že poskytovatelia dostanú možnosť koncentrovať všetky svoje kryptomeny na jednej platforme a obchodovať tam rôzne iné typy kryptomien.

Obchodníci budú môcť prijať platby za svoje produkty v PMNC a vymeniť ich za iné kryptomeny vrámci Paymon platformy. V budúcnosti budú môcť byť kryptomeny zamenené aj za fiat peniaze. Žiadna z týchto búrz nebude brať žiadne poplatky za transakcie.

Táto platforma navyše bude poskytovať čo najväčší level  bezpečnosti, ako sa len dá. Bude sa o to pokúšať napríklad prostredníctvom implementovania cold wallets do celého systému.

Záver

Na zhrnutie treba najmä povedať, že Paymon technológia má toho veľa podobného s kryptomenou IOTA. Na druhej strane, ako bolo zmienené už skôr, IOTA Tangle je viac „ťažká” a nevhodná na ukladanie dát rovnako ako nemá v sebe implmentované smart kontrakty.

Navyše IOTA je najmä pre Internet of Things, ale Paymon vďaka svojej platforme Profit, bude môcť byť používaný širokým spektrom ľudí a bude oveľa užitočnejší na tradičnom trhu. Spoločnosť sa zamerala na inováciu a vylepšila všetko, čo by mohlo IOTA technológii robiť v budúcnosti problémy. Takáto platforma by priblížila svet kryptomien a bežných ľudí k sebe. Takže po nejakom čase by sa mohla napríklad káva nakupovať za ETH alebo BTC alebo napríklad PMNC.

Naše najnovšie video. Budeme radi, ak sa prihlásite na odber videí na našom YouTube kanáli:

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.