Ako rizikové aktíva urobili z investorov milionárov. Toto sú 4 z nich

Analýzy Top aktíva na ktorých ľudia zbohatli
Top aktíva na ktorých ľudia zbohatli. Zdroj: shutterstock.com/Travis Wolfe a shutterstock.com/GaudiLab
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Kryptomeny nepochybne patria medzi rizikové aktíva, ktoré majú vysokú volatilitu. Veľa investorom priniesli ale na opačnej strane zhodnotenie v rádoch až niekoľko desiatok tisíc percent. Medzi rizikové aktíva dokonca v minulosti patrila aj Tesla s dlhom takmer pol miliardy dolárov. Dnes je to jedna z najväčších firiem sveta.

Dogecoin: riziková špekulácia

Asi nikoho neprekvapí, že jedným z najviac špekulatívnych aktív je Dogecoin. Do rebríčka sa táto kryptomena dostala práve vďaka Elonovi Muskovi, ktorý nebude len raz spomenutý v tomto článku. Do roku 2019 to bola obyčajná kryptomena ako všetky ostatné. Prevažne posledné roky si držala trend s Bitcoinom. Okrem bull marketu počas rokov 2020 a 2021 dopomohol rastu aj spomínaný miliardár, ktorý na Twitteri niekoľkokrát spomenul najznámejšiu meme kryptomenu. Dokonca sa stal jej hlavným propagátorom.

V súčasnosti aj napriek nepriaznivej situácii na trhoch je stále táto kryptomena za posledné 2 roky v takmer 3 000 % zisku. Počas svojho najväčšieho ošiaľu, na rozhraní rokov 2020 a 2021, urobila počas pár mesiacov dokonca 20 000 % zhodnotenie.

Historicky cenový vývoj Dogecoinu

Historicky cenový vývoj Dogecoinu. Zdroj: tradingview.com

Za Dogecoinom nie je okrem veľkého rastu a podpory Elona Muska nič extra zaujímavé, čo by stálo za pozornosť. Ako bolo spomenuté, väčšinu času cena korelovala s pohybmi Bitcoinu a iných kryptomien. Jediné využitie má v podobe lacných poplatkov za prevod, ktoré nie sú ani jeden cent a vyniká rýchlou sieťou. A preto za celým ošiaľom a veľkých zhodnotením šťastlivcov je iba podpora druhého najbohatšieho človeka na svete Elona Muska na Twitteri.

Prečítaj si aj: Elon Musk: ako sa z šikanovaného chlapca stal miliardár a fanúšik kryptomien

Shiba Inu: konkurencia Dogecoinu

Shiha Inu vznikla ako priama konkurencia k Dogecoinu. Túto kryptomenu založil neznámy autor Ryoshi. V porovnaní s najväčšou meme kryptomenou Shiba Inu má svoju vlastnú ShibaSwap DeFi zmenáreň so šikovnou komunitou vývojárov.

Počas roka cena narástla o približne 3500-násobok, čím sa stáva najziskovejšou kryptomenou roku 2021. V súčasnosti je po posledných mesiacov od historického maxima o 85 % nižšie. Naďalej zostáva jednou z najziskovejších kryptomien.

Ako sa vyvíjala cena top 10 kryptomien v prvom kvartáli roku 2021:

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Bitcoin: z jedného na 20 000 dolárov

Do rebríčka top najziskovejších aktív, ktoré boli v minulosti považované ako vysoko rizikové, patrí aj Bitcoin. Ten sa začal prvýkrát na burze obchodovať v roku 2011 za približne 1 dolár. Počas prvých 3 rokov od vzniku sa dal kúpiť iba systémom Peer To Peer cez Bitcointalk forum alebo diskusné skupiny. Alebo ho bolo jednoduchšie vyťažiť. O Bitcoin sa dlho zaujímali prevažne veksláci, prípadne známy bol aj na darkwebe. Neskôr prilákal pozornosť odborníkov na počítače, ktorí ho ťažili a predávali iným záujemcom, čím si zarobili.

Ďalší míľnik pre Bitcoin nastal v roku 2017, keď sa vďaka veľkému rastu z 1 000 dolárov na 20 000 dolárov dostal výrazne do povedomia. O 2 roky neskôr vznikol aj prvý veľký fond na kryptomeny Grayscale a neskôr sa pridala aj firma MicroStrategy. Obidve spoločnosti spravujú bitcoiny v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

V roku 2021 dosiahol Bitcoin zatiaľ historické maximum na 67 000 dolárov, ktoré do dnešného dňa neprekonal. Aj napriek poklesu je jeho cena stále o 20 000-násobne vyššie ako v roku 2011.

Tesla: odmena pre investorov do akcií

Tesla spomedzi známych aktív s 10 000 % zhodnotením za posledných 10 rokov je najziskovejšia akcia. Za cenovým rastom je hlavne veľký prevrat v automobilom priemysle v podobe postupného prechodu z aut so spaľovacím motorom na batériové. Na nový trend reaguje napríklad aj Európska únia, ktorá do 10 rokov chce úplne obmedziť výrobu nových aut, ktoré zanechávajú uhlíkovú stopu. Postupne sa pridávajú aj ďalšie štáty. To Tesle iba prospieva.

Historicky cenový vývoj akcie Tesly

Historicky cenový vývoj akcie Tesly. Zdroj: tradingview.com

Samozrejme, ďalším dôvodom rastu je aj vysoký záujem o kúpu týchto automobilov, ktoré sa do niekoľkých rokov môžu stať najpredávanejšie na svete. Vynikajú nielen tým, že sú ekologické, aj svojou rýchlosťou a ďalšími technologickými vymoženosťami ako autopilot, alebo niekoľkými asistentmi jazdy.

Prečítaj si aj: Založil podvod za 4 miliardy dolárov a teraz sa priznal: hrozí mu väzenie na 60 rokov

Autor:
Ľuboš Kovár
Ľuboš Kovár

Kryptomenám sa venuje už od strednej školy. Za niekoľko rokov vybudoval z Kryptomagazínu najväčší kryptomenový a zároveň ekonomický magazín na Slovensku.