Aktuálne: Európska centrálna banka varuje pred Bitcoinom, ohrozuje vraj banky

Novinky Bitcoin podľa ECB nemá budúcnosť
Bitcoin podľa ECB nemá budúcnosť. Zdroj: Shutterstock.com/Firn
BITmarkets BITmarkets

Ulrich Bindseil, generálny riaditeľ pre trhovú infraštruktúru a platby v Európskej centrálnej banke (ECB), a Jürgen Schaaf, poradca vrcholového manažmentu obchodnej oblasti trhovej infraštruktúry a platieb v ECB, nedávno varovali pred Bitcoinom. V blogovom príspevku zhodnotili, že zastavenie poklesu cien je posledným vydýchnutím pred ďalšou korekciou, ktorej bude Bitcoin čeliť.

Bitcoin je údajne odsúdený na neúspech, a to bez ohľadu na nedávny krach kryptomenovej burzy FTX, ktorá vyvolala na trhu dočasnú paniku. Najväčšie digitálne aktívum dodnes nie je schopné fungovať ako platobný prostriedok a dokonca ani ako investičná príležitosť. Podľa ECB cenu Bitcoinu ženie vždy nová vlna investorov, ktorí chcú rýchlo a špekulatívne zbohatnúť.

Medzitým sa Bitcoin obchoduje v čase písania článku na cene 17 110 dolárov a nachádza sa v hlbokej dlhodobej korekcii. Od svojho historického maxima z novembra 2021 stratil už vyše 75 % svojej hodnoty a stále nie je jasné, kedy sa prepad zastaví. Zaujímavé je, že napriek poklesu dolárového indexu (DXY) cena Bitcoinu v novembri klesla, čo bolo spôsobené pravdepodobne krachom FTX.

Bitcoin v hlbokej korekcii

Bitcoin v hlbokej korekcii. Zdroj: TradingView

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Bitcoin podľa ECB nie je budúcnosť

Schaaf aj Bindseil sa zhodujú v tom, že Bitcoin zatiaľ predstavuje iba obmedzenú hodnotu pre spoločnosť a navyše z dôvodu ťažby prispieva k znečisťovaniu životného prostredia. V blogovom príspevku sa uvádza, že Bitcoin predstavuje aj reputačné riziko pre bankové inštitúcie. ECB varuje, že legitimizácia kryptomien je vysoko riziková a netreba byť zaslepený krátkodobým ziskom. Rovnako aj prezidentka ECB Christine Lagardeová už skôr kritizovala, že Bitcoin je nástrojom na pranie špinavých peňazí.

Medzitým sú centrálne banky v procese testovania vlastných digitálnych mien. V budúcnosti je pravdepodobné, že práve digitálne meny centrálnych bánk plne nahradia súčasnú hotovosť.

Prečítaj si tiež: Inflácia v eurozóne nedosiahla vrchol a hrozí jej ďalšie zvýšenie, varuje šéfka ECB

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: u.todayTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.