Ceny nehnuteľností narazili na strop a začínajú zlacňovať

Ekonomika Ceny nehnuteľností stagnujú.
Ceny nehnuteľností stagnujú. Zdroj: Shutterstock.com/klublu
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ceny nehnuteľností posledné roky neustále rástli, no už niekoľko mesiacov stagnujú. Zastavenie tempa rastu otvára otázku, či ceny začnú klesať. Na realitnom trhu totižto dochádza k poklesu predaja, keďže zdražovanie hypoték priamo potláča dopyt a kupujúci odkladajú svoj nákup.

Zvyšovanie úrokových sadzieb spôsobuje obmedzenie dopytu po hypotékach. Znížený dopyt následne spôsobuje pokles cien nehnuteľností. Prvé znaky ochladenia trhu nehnuteľností realitné kancelárie hlásili už koncom leta. Už vtedy rast cien nebol intenzívny, čo spôsobilo nerovnováhu medzi dopytom a ponukou.

Ceny nehnuteľností na Slovensku

Ceny nehnuteľností na Slovensku. Zdroj: NBS

Keď sa pozrieme na graf vyššie, zistíme, že ceny sú napriek zastaveniu tempa rastu stále extrémne vysoké v porovnaní s minulosťou. Súčasné ceny ale nemôžeme porovnávať s tými spred 10 rokov, keďže globálna ekonomika je v úplne inej situácii a peniaze strácajú hodnotu.

Prečítaj si tiež: Graf na dnes: 20 % inflácia u našich susedov! Viktor Orbán bojuje s infláciou aj s EÚ

Ceny nehnuteľností budú klesať

Úrokové sadzby predovšetkým zdvihli centrálne banky, ktoré nasledovali americký FED. Navyše, podobný scenár môžeme očakávať aj po zvyšok roka 2023. Je pravdepodobné, že úrokové sadzby budú opäť zvýšené aj na najbližšom zasadnutí FED-u, pretože posledná správa o inflácii nepriniesla želaný stav, ako sme vás informovali.

Pôvod stagnácie cien nehnuteľností v konečnom dôsledku môžeme hľadať vo vysokej inflácii, na ktorú reagujú centrálne banky vysokými úrokmi, ktoré zdražujú hypotéky a obmedzujú dopyt po nehnuteľnostiach.

Ceny nehnuteľností na Slovensku tiež prestali rásť po dlhých rokoch vysokého tempa zdražovania. Mnohí ľudia, ktorí plánovali svoju nehnuteľnosť predať, by mali zvážiť, že hodnota ich majetku sa v najbližšom období môže znížiť. Predávajúci už dokonca inzerujú nižšie ceny namiesto prestrelených, ktoré sa objavovali na trhu minulý rok pomerne často. Zatiaľ síce ceny nehnuteľnosti nezačali prudko klesať, no stagnácia a súčasný stav ekonomiky naznačujú, že trh dosiahol vrchol a trend sa obráti.

Mohlo by ťa zaujímať: Do čoho investovať na konci roka 2022? Toto sú TOP 3 akcie!

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.