Ako môžu kryptomeny prekonať makroekonomické problémy?

Novinky Adopcia kryptomien je nízka.
Adopcia kryptomien je nízka. Zdroj: Shutterstock.com/Craig Hastings
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Kryptomeny prvýkrát čelia makroekonomickým problémom, ktoré začali pandémiou v marci 2020. Následne bol dopyt stimulovaný FED-om, čo spôsobilo pokračovanie rastúcich cien mnohých aktív. O dva roky neskôr ekonomiku dobehla rastúca inflácia, ktorá je prítomná po celý rok 2022, pričom dodnes sa s ňou FED snaží bojovať prostredníctvom zvyšovania úrokových sadzieb.

Bitcoin a kryptomeny nepotvrdili hypotézu, že by dosiaľ slúžili ako zaistenie voči inflácii. Hlavná kryptomena spadla od svojho historického maxima z novembra 2021 už o 73 %, zatiaľ čo index S&P 500 od januárového maxima klesol iba o 22 %.

Navyše, po tom, čo Európa uvalila sankcie na Rusko, zachvátila ju ťažká energetická kríza a euro sa zrútilo pod dolár prvýkrát za dvadsať rokov. Dolárový index medzitým v roku 2022 stúpol už o 18 % a je jasné, že Bitcoin nie je dostatočne silný na to, aby sa dokázal vyrovnať s rastúcim dolárom.

Kryptomeny klesli oveľa viac ako ostatné aktíva

Kryptomeny klesli oveľa viac ako ostatné aktíva. Zdroj: shutterstock.com/maxtrks28

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Prečítaj si tiež: Nečakajte vládnu podporu v časoch krízy, ľudia sa musia o seba postarať sami (Komentár) 

Prečo kryptomeny potrebujú reguláciu

Na prvý pohľad sa zdá, že kryptomeny sú vydané na milosť FED-u. Správa Chainanalysis ale hovorí o tom, že index adopcie kryptomien v 154 krajinách je stále vyššie ako v lete 2020. Údaje taktiež naznačujú, že mnohí veľkí investori si neuvedomujú svoje straty, čo zatiaľ bráni pokračujúcemu cenovému kolapsu.

Ďalšou oblasťou je nevyhnutnosť regulácie. Až tretina respondentov burzy Gemini uviedla, že hlavným problémom kryptomien je regulácia. Ide hlavne o daňové zaobchádzanie a kategorizáciu digitálnych aktív. Medzitým Gary Gensler, predseda SEC-u, niekoľkokrát naznačil, že len Bitcoin a Ethereum by sa mali považovať za komodity, ktoré by potom boli pod dohľadom CFTC (Commodity Futures Trading Commission).
Aj nedávny krach kryptomeny LUNA by mal zákonodarcom ukázať nutnosť zavedenia prísnych predpisov na digitálne aktíva. Bez ohľadu na to, či sú tieto opatrenia pozitívne alebo negatívne, regulačná jasnosť by odstránila veľkú prekážku globálneho prijatia kryptomien. Ak totižto nastane regulácia, kryptomeny budú pripravené na rozsiahle inštitucionálne prijatie.
V neposlednom rade je v otázke adopcie dôležitý aj sektor P2E (play to earn) a NFT. Podľa správy Chainanalysis je Vietnam na prvom mieste v adopcii kryptomien na miestnej úrovni. Nie je to náhoda, keďže krajina je domovom tímu stojaceho za Axie Infinity. Táto hra prelomila všetky rekordy v príjmoch a premenila Vietnam na kryptomenový startup. Ďalším príkladom je spoločnosť Meta, ktorá integrovala svoju funkciu Instagram NFT v 100 krajinách.
FED môže v súčasnosti pôsobiť ako svetová centrálna banka, ktorej podliehajú aj kryptomeny. Kapitalizácia digitálnych aktív je stále malá a o masívnej adopcii nemožno hovoriť. Vlády pracujú na jednotnom regulačnom rámci, ktorý by mal kryptomenám pomôcť prekonať v budúcnosti túto prekážku a tým aj potlačiť volatilitu, čo by v konečnom dôsledku spôsobilo omnoho vyššiu odolnosť voči makroekonomickým problémom.
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.