Rok 2018 bude rokom kryptomien

Novinky Rok 2018 bude rokom kryptomien
Rok 2018 bude rokom kryptomien, zdroj: shutterstock.com/Business stock
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Pred niekoľkými hodinami sme sa úspešne prehupli do roku 2018, a tak je čas, spraviť zopár predikcií. My v Kryptomagazine tom máme jasno. Rok 2018 bude rokom kryptomien. Tak, ako sa kedysi stali populárne smartfóny, ultrabooky, fidget spinnery… tak tento rok “spopulárnejú” aj naše milé digitálne meny. 

Na čo sa môžeme tešiť?

Čaká nás veľmi zaujímavý rok a ak je posledných pár mesiacov ukážkou toho, čo príde, môžeme sa tešiť na:

  • Strašne veľa forkov – práve preto sme nedávno publikovali dvojdielny seriál, v ktorom nájdete všetko dôležité. Forky sú jednou z najlepších vlastností kryptomien!
  • Vysokú volatilitu – korekcie v oboch smeroch budú na dennom poriadku. S rastúcou popularitou do kryptomien investuje stále viac ľudí a pribúda tak veľké množstvo weak-hands. Veľkí hráči to určite využijú vo svoj prospech.
  • Ešte viac podvodov a nezmyselných, no napriek tomu úspešných kryptomien – podobne ako pred dvadsiatimi rokmi v začiatkoch dotcom bubble. Dobrý marketing bude v roku 2018 dôležitejší, ako inovácie.
  • Vstup inštitucionálnych investorov na trh – Bitcoin sa koncom minulého roka dostal na burzy CME a CBOE vo forme derivátov – futures. V najbližších mesiacoch sa pridajú ďalšie burzy a dôvera v kryptomeny (nie nutne v Bitcoin) sa prehĺbi.
  • Pokračovanie exponenciálneho rastu – ešte stále sme iba na začiatku. V kryptomenách je podľa stránky coinmarketcap.com niečo vyše 600 miliárd dolárov. O rok to v pohode môže byť niekoľko biliónov!
  • Nástup nových technológií – Lightning Network, Metropolis update, Raiden Network … Kryptomeny s verejným blockchainom pracujúce na proof-of-work konsenzus algoritme konečne dostanú vytúžené lacné a rýchle transakcie.
  • Regulácie – v niektorých krajinách poriadne ochromia krypto-trh, v iných mu zase pomôžu. Ako povedal hovorca kórejskej burzy Bithumb: „Správne nastavené regulácie posilnia trh s digitálnymi kryptomenami a my ich vítame.”
  • A samozrejme veľa ďalších vecí…

“Bubble talk” naberie nový rozmer

Tisíckrát opakované kecy o tom, ako je Bitcoin bublina a ako raz určite splaskne sa možno konečne naplnia. Obrovský hype vystrelí cenu kryptomien prudko hore a rast sa stane neudržateľným.

Nechápte to zle, netvrdím, že Bitcoin padne na nulu. Kryptomeny však majú potenciál predviesť podobné rallye, ako kedysi kapitalizácia dotcom bubliny.

Ak budeme pokračovať nastoleným tempom, čoskoro sa dostaneme do biliónových hodnôt. Ako však správne podotkol Vitalik Buterin: “Have we earned it?” (zaslúžime si to?)

Do kryptomien sa denne hrnú miliardy dolárov, ale ich využiteľnosť, paradoxne, často klesá. Predražené a pomalé transakcie, málo inovácií, veľa podvodov… A nad tým všetkým visí Damoklov meč v podobe regulácií.

Kryptomien s reálnou hodnotou je málo

Je dôležité nevnímať kryptomeny ako niečo večné a nedotknuteľné. Ó nie, aj kryptomena môže skrachovať. Ak niečo nemá zmysel a neprináša to žiadny úžitok, tak to skôr či neskôr zmizne z povrchu zemského. Bitcoin za posledných deväť rokov dokázal, že nejakú hodnotu má (i keď nikto presne nevie, akú).

Kvality je však na krypto-trhu málo. Momentálne je plný oportunistických projektov, ktorým sa darí vytvoriť veľký hype. Často im však chýba kvalitný tím vývojárov s dlhoročnými skúsenosťami a realistické ciele.

V roku 2018 pribudne veľké množstvo kryptomien s kapitalizáciou presahujúcou jednu miliardu dolárov. Podobne, ako kedysi vzniklo strašne veľa multimiliardových internetových firiem.

Ktoré kryptomeny majú podľa mňa nejakú reálnu hodnotu? Bitcoin, Ethereum, Waves, Zcash, Siacoin, MaidSafeCoin, Raiden Network Token, Stratis, Dash… A samozrejme veľa ďalších. Tieto by som sa však ja osobne nebál držať ani počas najväčšej krízy.

Lightning Network

Jedným z najdôležitejších momentov roku 2018 bude ostré spustenie Lightning Network (LN) nad Bitcoin blockchainom. Už dnes funguje v testovacom móde a vývojári sa snažia optimalizovať kód a odstrániť bugy.

Uvedenie LN do produkcie prinesie koniec vysokých poplatkov za prevody Bitcoinu a skráti čas potrebný na potvrdenie transakcie na (rádovo) sekundy. Táto technológia však prinesie aj problémy spojené s centralizáciou siete.

Zároveň spomalí rast alternatívnych kryptomien, ktorých jediným využitím sú platby. Tie momentálne prosperujú, pretože Bitcoin je takmer nepoužiteľný.

Regulácie a dane

Krypto-trh často pripomína divoký západ. Začínajú sa však oň zaujímať regulátori a to môže byť problém. Zle nastavené pravidlá by mohli ochromiť ďalší rozvoj a zničiť veľa inovatívnych projektov.

Je tiež dosť možné, že vaše zárobky budete musieť daniť. Aj štát si bude chcieť ukrojiť z koláča. Ak teda v roku 2018 budete prevádzať zisky na bankový účet, rozhodne odporúčam viesť si k tomu menšie účtovníctvo.

My v Kryptomagazine začíname pracovať na detailnom návode, ako daniť zisky z kryptomien. Sledujte nás na facebooku, aby vám náhodou neušiel.

Rok 2018 bude super!!!

Ak vás vystrašilo to, čo ste si práve prečítali, nemusíte sa ničoho obávať. 2018 bude naozaj rok kryptomien. Budú všade a to je dobre. Pamätajte, že každá revolučná technológia vytvorí bublinu na finančnom trhu. Na svete je proste priveľa oportunistov, ktorí chcú rýchle peniaze.

“Prasknutie” bubliny potom oddelí zlato od pliev a prežijú len tí najsilnejší. Podobne, ako pri spomínanej dotcom bubline. Netvrdím, že sa toho dočkáme už tento rok, ale ono to jedného dňa príde.