Prevádzkovateľ Newyorskej burzy spúšťa Bakkt – globálnu platformu na obchodovanie kryptomien

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

V posledných mesiacoch sa stále diskutovalo o ETF. Mnoho odborníkov na krypto očakáva, že po vytvorení ETF sa výrazne začne dvíhať cena kryptomien. ETF ale zatiaľ vždy skončí zle a nasleduje ďalší trhový prepad. Mnoho investorov tak uprelo svoj zrak inde. Týmto miestom je Bakkt a dnes sa pozrieme, prečo by mohol byť Bakkt malou revolúciou.

Intercontinental exchange

Intercontinental exchange (ICE) je americká spoločnosť, ktorá je prevádzkovateľom finančných inštitúcií po celom svete. ICE prevádzkuje napríklad Liffe v Londýne, mnoho ďalších búrz v Európe a v Amerike a taktiež je vlastníkom Newyorskej burzy cenných papierov. Dohromady sa číslo prevádzkovaných inštitúcií dostane až na 23.

Prečo by niekoho malo zaujímať, či vznikne ďalšia burza na obchodovanie kryptomien? Za normálnych okolností by to bola správa s minimálnym vplyvom, ale vzhľadom na to, že Bakkt bude prevádzkovaný práve ICE, tak je situácie diametrálne odlišná. ICE má, ako je vidieť, veľmi hlbokú skúsenosť s finančným prostredím a je uznávanou finančnou inštitúciou.

V prípade ICE hovoríme o overenej inštitúcii, ktorá už mnoho rokov prevádzkuje najväčšie burzy na svete a teda sa dajú očakávať dve veci. V prvom rade so sebou prinesie ICE nových klientov, ktorí zatiaľ v obchodovaní kryptomien neboli aktívni. V druhom rade je potom veľkým plusom to, že ICE už mnoho obchodníkov pozná a dôveruje ich produktom. To by malo znížiť riziko pre vstup veľkých hráčov na trh.

Regulovaná burza

Jednou z ďalších výhod novopripravovanej burzy Bakkt sú regulácie. Lepšie povedané, Bakkt bude kompatibilný s terajšími reguláciami, ktoré na trhu už existujú. Tým sa kryptomenové burzy, ktoré poznáme, skutočne chváliť nemôžu. Aj preto sú pomerne časté prípady, kedy z burzy niekto ukradne nemalé finančné prostriedky klientov. Nedostatok zabezpečenia je tak niekedy až bolestivo bijúci do očí.

ICE ako prevádzkovateľ mnohých finančných inštitúcií ale nie je žiadnym nováčikom v oblasti regulácie. Je tak jasné, že Bakkt bude prvou burzou, ktorá by mohla byť uznávaná mnohými entitami v priestore finančníctva.

Regulovaná burza bude budiť podstatne väčšiu dôveru než burzy neregulované. Na vývoji Bakktu sa podieľajú spoločnosti ako BCG, Microsoft, Starbucks a ďalšie. Zaštítenie veľkými menami je samozrejme taktiež veľkým plusom pre celú platformu.

Čo bude Bakkt vedieť

Bakkt by mal vedieť viac než iba zmenu momentálne existujúcich kryptomien. Pozrieme sa na dva aspekty tejto burzy, ktoré by mohli priniesť značné výhody pre kryptomeny. Mnoho krypto nadšencov zajasalo, keď uvideli meno Starbucks ako spolupracujúcej organizácie, ale neskôr sa ukázalo, že Starbucks nebude prijímať žiadne kryptomeny. Ako to teda je?

Bakkt totiž bude vedieť jednu veľmi potrebnú vec. A to je okamžitá zmena kryptomeny za fiat peniaze pri nákupoch. Starbucks tak síce nebude prijímať samotné kryptomeny, ale malo by byť možné s nimi zaplatiť pomocou Bakktu. V podstate by to malo fungovať tak, že zaplatíte pomocou BTC a pri platbe sa okamžite vykoná prevod BTC na USD. Starbucks tak dostane USD, zatiaľ čo klient bude môcť zaplatiť pomocou kryptomeny. Vďaka tomuto kroku sa výrazne zdvihne využiteľnosť kryptomien a zároveň sa do priestoru bude môcť zapojiť viac inštitucionálnych hráčov, ktorí sa zatiaľ kryptomien boja.

Druhou výraznou vlastnosťou, ktorú bude platforma Bakkt mať, je tokenizácia majetkov. Už dlho sa špekuluje o tom, kedy k tomuto kroku príde a Bakkt by mal umožniť jeho realizáciu. Najjednoduchší príklad, na ktorom si môžete predstaviť, čo je to tokenizácia, sú akcie. Firma v podstate “zviaže” svoje akcie s obmedzeným počtom tokenov (napr. ERC20) a tie následne môže predávať. Používatelia ich tak môžu mať vo svojich osobných peňaženkách a zároveň by ich mohli rovno používať ako platidlo cez Bakkt.

Záver

Bakkt by mohol priniesť to, čo veľká časť komunity momentálne očakáva od ETF. Príchod nových hráčov, ktorí čakajú na bezpečné prostredie. Platforma na obchodovanie futures by mala byť spustená v novembri. Ďalšie míľniky zatiaľ nie sú známe, ale samotný fakt, že sa spoločnosť ako ICE zapojí do obchodovania kryptomien, je skutočne veľký a každý investor by ho mal pozorne sledovať.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku, a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Tento článok je preložený z originálu, ktorý pre český kryptomagazín napísal Adam K.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.