- Agropotravinári sa dočkajú odvodových úľav o mesiac neskôr od 1. marca
- Odhadované škody predstavujú približne 5 miliónov eur
- Až 80 % pracovného času agropotravinárov je počas príplatkového obdobia
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) sa napokon predĺženia odvodovej úľavy dočká, avšak mesiac február nebude výrobcom potravín a ani chovateľom kompenzovaný. Dôvodom je blokovanie rokovania parlamentu, kvôli ktorému prišli agropotravinári o 5 miliónov eur, uvádza správa Teraz. SZPCC má 520 členov, ktorí zamestnávajú až 12 200 zamestnancov.
Agropotravinári prišli za mesiac o 5 miliónov eur
Pôvodne výrobcovia potravín a chovatelia počítali s pomocou už od 1. februára. Od začiatku roka totiž stúpla minimálna mzda, ktorá priamo ovplyvnila príplatky za prácu v noci, počas sviatku alebo víkendov. Mzdy taktiež narástli aj počas roka 2023 a zvýšili výrobné náklady. Vláda sa preto rozhodla, že zavedie odvodové úľavy, pretože príplatkové obdobie tvorí v tomto sektore až 80 % pracovného času.
Novela zákona o sociálnom poistení, ktorej témou sú odvodové úľavy pre zamestnancov v potravinárskom a poľnohospodárskom sektore, mala nadobudnúť účinnosť už 1. februára. Napokon došlo k schváleniu až 14. februára s účinnosťou od 1. marca na obdobie 4 mesiacov.
Agropotravinárom sa samozrejme oneskorený legislatívny proces nepáči. Považujú to za sabotáž, keďže rozpory a hádky sú pre politikov prednejšie. Výrobným prevádzkam tak neostáva nič iné, ako akceptovať škody, ktoré napáchali poslanci. Zvýšené výrobné náklady musia premietnuť do svojich odbytových cien.

Nechajte peniaze pracovať za vás.
Investujte a premeňte svoje obavy na príležitosť.
Rast miezd verzus výrobné náklady
Vysoká inflácia spôsobila, že rástli ceny všetkých služieb a tovarov. Zrejme najviac to pocítili Slováci na potravinách. Ďalšou oblasťou boli ceny energií, ktoré taktiež spôsobili rast výrobných nákladov a opäť podporili vzostup cien potravín. Avšak rast inflácie s časovým oneskorením prináša aj rast reálnych miezd.
Keď hovoríme o zvyšovaní miezd, zamestnanci to vnímajú ako pozitívnu zmenu. Z pohľadu zamestnávateľov to ale vôbec nie je rovnaké. Tí totiž musia znášať dodatočné náklady, ktoré napokon presúvajú do ceny finálneho produktu. Na Slovensku je navyše vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.
Agropotravinársky priemysel je špecifický tým, že až 80 % pracovného času zamestnanci pracujú cez sviatky, víkendy a v noci. Už skôr sme informovali, že Slovákom stúpli príplatky za víkendy a sviatky vďaka nárastu minimálnej mzdy.
Mohlo by ťa zaujímať: Základná potravina hlási problémy. Farmári jej majú málo, hrozí ďalšie zdražovanie