- Agropotravinári sa dočkajú odvodových úľav o mesiac neskôr od 1. marca
- Odhadované škody predstavujú približne 5 miliónov eur
- Až 80 % pracovného času agropotravinárov je počas príplatkového obdobia
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) sa napokon predĺženia odvodovej úľavy dočká, avšak mesiac február nebude výrobcom potravín a ani chovateľom kompenzovaný. Dôvodom je blokovanie rokovania parlamentu, kvôli ktorému prišli agropotravinári o 5 miliónov eur, uvádza správa Teraz. SZPCC má 520 členov, ktorí zamestnávajú až 12 200 zamestnancov.
Agropotravinári prišli za mesiac o 5 miliónov eur
Pôvodne výrobcovia potravín a chovatelia počítali s pomocou už od 1. februára. Od začiatku roka totiž stúpla minimálna mzda, ktorá priamo ovplyvnila príplatky za prácu v noci, počas sviatku alebo víkendov. Mzdy taktiež narástli aj počas roka 2023 a zvýšili výrobné náklady. Vláda sa preto rozhodla, že zavedie odvodové úľavy, pretože príplatkové obdobie tvorí v tomto sektore až 80 % pracovného času.
Novela zákona o sociálnom poistení, ktorej témou sú odvodové úľavy pre zamestnancov v potravinárskom a poľnohospodárskom sektore, mala nadobudnúť účinnosť už 1. februára. Napokon došlo k schváleniu až 14. februára s účinnosťou od 1. marca na obdobie 4 mesiacov.
Agropotravinárom sa samozrejme oneskorený legislatívny proces nepáči. Považujú to za sabotáž, keďže rozpory a hádky sú pre politikov prednejšie. Výrobným prevádzkam tak neostáva nič iné, ako akceptovať škody, ktoré napáchali poslanci. Zvýšené výrobné náklady musia premietnuť do svojich odbytových cien.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Rast miezd verzus výrobné náklady
Vysoká inflácia spôsobila, že rástli ceny všetkých služieb a tovarov. Zrejme najviac to pocítili Slováci na potravinách. Ďalšou oblasťou boli ceny energií, ktoré taktiež spôsobili rast výrobných nákladov a opäť podporili vzostup cien potravín. Avšak rast inflácie s časovým oneskorením prináša aj rast reálnych miezd.
Keď hovoríme o zvyšovaní miezd, zamestnanci to vnímajú ako pozitívnu zmenu. Z pohľadu zamestnávateľov to ale vôbec nie je rovnaké. Tí totiž musia znášať dodatočné náklady, ktoré napokon presúvajú do ceny finálneho produktu. Na Slovensku je navyše vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.
Agropotravinársky priemysel je špecifický tým, že až 80 % pracovného času zamestnanci pracujú cez sviatky, víkendy a v noci. Už skôr sme informovali, že Slovákom stúpli príplatky za víkendy a sviatky vďaka nárastu minimálnej mzdy.
Mohlo by ťa zaujímať: Základná potravina hlási problémy. Farmári jej majú málo, hrozí ďalšie zdražovanie