ANALÝZA – Bitcoin (BTC) v tieni rekordnej inflácie?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Bitcoin (BTC) od poslednej analýzy stále konsoliduje na kľúčovom supportnom pásme, čo je negatívne. Na jednej strane nám to hovorí, že nakupujúci sú prevažne neaktívni a na strane druhej by mali medvedi svoj pokus o prielom jednoduchší. Fakticky teda kurz stagnuje, ale pravdou je, že sa cena viac a viac prevŕtava sledovaným pásmom.

Bitcoin v tieni vysokej inflácie

Ako som už pár krát spomínal, inflácia je v spojitosti s BTC nesmierne dôležitý faktor, ktorý by nikto nemal ignorovať. Najmä nie teraz, keď je v USA inflácia najvyššia za posledných dvanásť rokov. Po dobu existencie Bitcoinu taká vysoká inflácia nebola, takže je jedna veľká neznáma, ako trh môže na aktuálne čísla reagovať.

Mohlo by ťa tiež zaujímať: Čína pozastavuje ťažbu BTC aj v ďalšej provincii – Mining kauza pokračuje

Aj keď sa na trhu s BTC nič zvláštne nedeje, v pozadí naopak nastáva veľká udalosť. Po celé roky sa totiž prehlasovalo, že Bitcoin je zaistením proti inflácii, tzv. safe haven. Avšak skúsenosť z posledných niekoľko mesiacov zatiaľ ukazuje úplný opak. V prvom kvartáli tohto roka inflácia začala dramaticky rásť, zatiaľ čo Bitcoin výrazne spomalil svoj rast a potom došlo k tvrdému pádu.

Máme tu teda jednoznačnú negatívnu koreláciu. Ako sa ale hovorí, korelácia neimplikuje kauzalitu. Je nutné si uvedomiť, že vzťah medzi infláciou a cenovým vývojom BTC sa dá ako-tak zmerať iba cez korelačnú a regresívnu analýzu. Obávam sa ale, že na to máme málo dát, pretože Bitcoin je vskutku ešte mláďa.

Okom rozoznateľná negatívna korelácia môže preto byť čisto náhodná. V každom prípade je dnešná doba nesmierne dôležitá, pretože získame potrebné dáta, no existuje tu aj riziko inflačnej špirály. Pokiaľ Bitcoin skutočne nemá rád infláciu a vysoká inflácia tu s nami zostane po roky, krypto tak môže spadnúť do dlhého medvedieho trhu.

Aktuálna situácia na 1D TF BTC/USD

Zdroj. tradingview.com

Ako už bolo v úvode povedané, Bitcoin má stále tendenciu pokračovať v poklese. Cenový pokles síce nemá žiadnu veľkú dynamiku, silu a objemy, ale vo svojom závere to jednoducho pokles je. Najmä tie objemy sú nekonečný problém, pretože na základe 20dňového kĺzavého priemeru pokračujú v sústavnom poklese.

Preto sa držím svojich predchádzajúcich slov. Respektíve neverím tomu, že aktuálne podmienky na trhu sú neudržateľné (nízka volatilita a objemy), preto by sme sa ešte počas júla mali dočkať ráznejšieho pohybu, ktorý nás zároveň nasmeruje. Dá sa ale odhadnúť smer z čerstvého price action a objemov?

Vzhľadom k tomu trmácaniu na kľúčovom supporte je skutočne racionálnejšie počítať s možnosťou, že sa medvedi pokúsia o nový prielom. Respektíve, že sme uprostred procesu prípravy. Nič iné nemožno ani z grafu vyčítať, pretože nakupujúci nevyvíjajú takmer žiadnu aktivitu, aby cenu vytlačili späť nad pásmo. Pravdupovediac nejakú aktivitu vyvíjajú, ale celkom slabú.

Mohlo by ťa tiež zaujímať: Binance čaká veľmi dôležitá udalosť – Už tento týždeň!

Indikátory

Jak je vidno na RSI, krivka indikátora je z oboch strán v kliešťach, takže pri prieraze jednej z diagonál by sa na trh mohla vracať dynamika. Taký prielom totižto určitá časť trhových účastníkov berie ako signál k nákupu/predaju. A práve teraz prichádza k pokusu o prielom supportnej diagonály. Či sa teda kurz rozhýbe, uvidíme už možno dnes.

Záverom

Bitcoin je vcelku objektívne dosť nudný a trhoví účastníci sú tu veľmi pasívni. Všetci čakajú, čo prinesie čas. Lenže price action z posledných mesiacov dáva omnoho väčšiu logiku, aby cena pokračovala nadol.

Ale samozrejme do budúcnosti nikto nevidíme, preto musíme sledovať nové a nové signály, ktoré nám poradia, ako sa zariadiť. Je žiadúce kalkulovať aj s aktuálnou vysokou infláciou, ktorá môže celý ten pád dosť urýchliť.

Mohlo by ťa tiež zaujímať: Traderi prežívajú nudné obdobie, ale Bitcoin čaká udalosť, ktorá definitívne otrasie trhom – tvrdí analytik John Wick

Preložené z českého originálu, ktorý pripravil Ing. Jaroslav Jarolím