ANALÝZA – Bitcoin (BTC) testuje Point of Control, zatvoríme čoskoro nad 37 000 USD?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Bitcoin (BTC) sa nám od včerajšej analýzy mierne rozbieha. Trh práve atakoval prvú dôležitú métu, preto je teraz logické predpokladať, že smeruje ku kľúčovej rezistencii na 42 000 USD. Rast je dôležitý aj z toho hľadiska, že mesačné close je za dverami, takže sa tu hrá o potvrdenie trojsviečkovej medvedej formácie, ktorá tam straší. Ak Bitcoin jún zatvorí nad 37 000 USD, v priebehu júla dolu asi nepôjdeme.

Aktuálna situácia na 1D TF BTC/USD

BTC
Zdroj: tradingview.com

Bitcoin po krátkej konsolidácii nad kľúčovým supportom začína pokračovať nahor. Po relatívne dlhej dobe začíname pomaly atakovať Point of Control, čo je práve prvá méta pri cenovom raste. Výsledná reakcia je veľmi dôležitá a ak dopadne dobre, môžeme kalkulovať s otestovaním kľúčovej rezistencie na 42 000 USD.

V každom prípade je pozitívne, že sa kurz vzďaľuje od supportného pásma. Pre Bitcoin bolo totiž nanajvýš nebezpečné, aby na supporte konsolidoval. Potom stačí na prelomenie veľmi málo a býci tak majú oveľa kratšiu dobu na reakciu. Isté je, že trh pod tých 30 000 USD momentálne nechce.

Pravdou je, že rozhodnejší pohyb môžeme najskôr očakávať až počas júla. Nemožno ale vylúčiť, že zostaneme v obchodnom pásme aj celé leto. Nakoniec sa moja prvotná myšlienka ukazuje ako správna, lebo sa mi vtedy zdalo logické, aby trh v rozmedzí 30 000 – 42 000 USD niekoľko týždňov konsolidoval. Po masívnych prepadoch je to totiž technicky správne.

Bohužiaľ, v týchto chvíľach naozaj hrozí, že cez uhorkovú sezónu sa technicky nikam neposunieme. Záleží však od toho mesačného close – možno rozhodne, či júl bude prierazový. Ešte pre úplnosť – z grafu som odstránil medvediu vlajku a vrátil obyčajný box, respektíve stranové obchodné pásmo. Nemyslím si, že predošlý pattern by bol naďalej relevantný.

Indikátory

Hodnoty RSI postupne stúpajú, takže sa nám Bitcoin prebúdza. Čerstvo sme prekonali 50 bodov, teda je to na dobrej ceste. Pre nás je však zásadná reakcia až na zakreslenej rezistenčnej diagonále. Reakcia trhu nám všeličo napovie. Na MACD stále platí čerstvý bullish cross a zdá sa, že Bitcoin dokonca začína reagovať.

Na záver

Aby som to poriadne zhrnul – na mnohých časových rámcoch máme dno v podobe Pin Baru, najčerstvejšie na týždennom grafe. Dokonca aj mesačný graf rysuje Pin Bar, takže v prípade zatvorenia nad 37 000 USD trh dá najavo, že pod 30 000 USD jednoducho nechce. Potom je však otázka, čo sa chystá. Zostaneme cez letné prázdniny vnútri obchodného pásma?

Nič z tohto všetkého však nijako neznižuje fakt, že na mesačnom grafe je vrchol v podobe Evening Star Doji. Ak totiž Bitcoin zatvorí jún nad 37 000 USD, formácia sa len nepotvrdí. To však neznamená, že potvrdenie nemôže nastať v nasledujúcich mesiacoch.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom facebooku.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.