ANALÝZA – Bitcoin zakončuje poslednú vlnu v triangli, breakout každým okamihom?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Po stredajšej analýze na Binance Coin (BNB) by som sa chcel zase vrhnúť na Bitcoin (BTC). Trh síce nedokázal zatiaľ preraziť zo sledovaného triangla/zástavky, ale ďalším dotykom hornej hrany patternu sa jednoznačne dokončuje posledná vlna E. Teda by sme sa každú chvíľu mohli dočkať vytúženého breakoutu.

Avšak priestoru v rámci útvaru je fakticky ešte dostatok. Preto sa môžeme vnútri zástavky pohybovať ešte niekoľko dní, ale najneskôr začiatkom nasledujúceho obchodného týždňa by sme už v grafe mali sledovať väčšiu dynamiku s prerazením, nech to bude akýmkoľvek smerom.

Aktuálna situácia na 1D TF BTC/USD

BTC

Dnešné popoludnie Bitcoin konečne dosiahol hornú stenu zástavky, vďaka čomu završuje vlnu E. Preto je veľmi racionálne očakávať, že sa trh skôr ako neskôr o niečo pokúsi. Zatiaľ je však trh až príliš pokojný, čo osobne považujem za dosť podozrivé. Všade pokoj, minimálna volatilita, býci mierne vedú nad medveďmi.

Zatiaľ sa moja pôvodná myšlienka javí ako správna – že dôjde k prerazeniu až počas druhej polovice tohto týždňa. V týchto chvíľach by som však bol naozaj radšej, aby Bitcoin začal byť dynamickejší a konečne prerazil. Mali by sme to aspoň za sebou. Objemy stále klesajú, čo akurát potvrdzuje validitu zakresleného útvaru.

Musím ešte upozorniť, že čím menšie objemy a volatilita je, tým väčší prielom môžeme očakávať. Som preto veľmi zvedavý, čo sa z toho vyvinie. V týchto okamihoch musíme byť však trpezliví a ak náhodou dôjde k prerazeniu na 42 000 USD, nesmieme hneď chytať FOMO. Vôbec prvá méta je 41 000 USD, čím by sa táto zástavka zneplatnila.

Potom môžeme očakávať ďalší retest 42 000 USD a ak sa prielom podarí, neznamená to automaticky pre Bitcoin žiadnu výhru. Medvedia zástavka sa síce zneplatní, ale prierazom sa vytvorí medvedia vlajka – skrátka žiadny úspech. Stále potom budú platiť moje skoršie slová, že kým neprerazíte cez 52 500 USD, ide o potenciálnu býčiu pascu.

Môže sa odohrať trochu podobný scenár, ktorý nastal na prelome 2017/2018. Bitcoin klesol asi o 45 % na 11 000 USD, potom nastal retracement po 17 000 USD. Väčšia časť strát bola zlikvidovaná viac ako 65 %, ale neskôr rovnako prišiel crash. Popísaný scenár, akurát v inom rytme, sa môže zopakovať. Ak pôjdeme teda hore, musíme sledovať všetky dostupné signály, ktoré nás prípadne nasmerujú.

Indikátory

Momentum na dennom RSI postupne silnie, ale podľa predošlého vývoja názor nemením. Priebeh je stále typický pre retracement. Čo sa týka MACD, trh sa pravdepodobne snaží reagovať na bullish cross, ku ktorému čerstvo došlo.

Tiež som si všimol, že spomínaný signál dosť koloval po sociálnych sieťach, takže retail bez väčšieho kontextu bude chcieť asi reagovať. Keď cena pôjde hore v sprievode slabých objemov, je zrejmé, že cenu ťahajú predovšetkým malí investori.

Na záver

Bitcoin by sa mal čoskoro rozhodnúť, na čo sa oplatí si počkať. Ak prerazíte tých 30 000 USD, budeme to mať aspoň rýchlo za sebou a trh nám tým ponúkne mnoho nových príležitostí. Ak však pôjdeme hore a býkom sa podarí preraziť cez rezistenciu, nič sa vo všeobecnej rovine na trhu nezmení.

Stále platí scenár, že sme iba uprostred retracementu, ktorý sa len predĺžil. Aby sme nad trhom mohli premýšľať inak, potrebujeme nové býčie signály a predovšetkým preraziť cez tých zmieňovaných 52 500 USD. Potom sa môžeme baviť o tom, že býčí trend pokračuje.

ANALÝZA – Binance Coin (BNB) redukuje straty, je šanca na dosiahnutie nového ATH?

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom facebooku.

Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.