Dôležité: Grayscale obnovuje snahy o vytvorenie krypto ETF fondov

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Spoločnosť Grayscale Trust je najväčším poskytovateľom kryptomenových derivátov na svete a zároveň jedným z najväčších hráčov na trhu. Vo svojich peňaženkách má viac než 600 000 BTC, milióny ETH a množstvo ďalších kryptomien. Inštitucionálni investori využívajú Grayscale, ako nástroj na investíciu do kryptomien.

Za ich peniaze spoločnosť Grayscale nakupuje kryptomeny a investorom dáva akcie svojich fondov. Najväčší GBTC fond má hodnotu cca 38,3 miliárd dolárov. Problém je v tom, že akcie Grayscale fondov nemajú veľa spoločného s hodnotou kryptomien, ktorými sú kryté.

Dôvod je jednoduchý. Neexistuje spôsob, ako vykonávať arbitráž, keďže Grayscale neumožňuje vymeniť svoje akcie späť za kryptomeny. V tomto článku sme upozornili, že v súčasnom prevedení je Grayscale viac menej legálny podvod. Za peniaze svojich zákazníkov nakupuje kryptomeny a dáva im akcie, ktoré v podstate nemajú hodnotu.

Grayscale plánuje vytvoriť plne regulované BTC a ETH ETF

Dokým bola cena akcií Grayscale fondov vyššia, ako hodnota samotných kryptomien, nikomu to neprekážalo. GBTC sa však od konca januára obchoduje pod cenou. Napríklad dnes má Bitcoin hodnotu cca 57 000 dolárov a GBTC sa obchoduje za 50 000 USD.

Grayscale Trust sa s tým snaží niečo urobiť. Spoločnosť v pondelok ohlásila, že obnovuje snahu o vytvorenie krypto ETF fondov v USA. Dva svoje najväčšie Trusty (GBTC a ETHE), premení na ETF.

ETF sú totiž navrhnuté tak, aby úzko korelovali s cenou assetov, ktoré kryjú. Tým by sa vyriešil súčasný problém s hodnotou akcií Grayscalu.

Bitcoin vs. GBTC

Bitcoin vs. GBTC

4 druhy akcií krytých kryptomenami

Akcie kryptomenových fondov spoločnosti Grayscale Trust sa delia do štyroch kategórií.

  • Akcie prvej kategórie sú dostupné iba pre privátnych investorov cez OTC platformu.
  • V druhej kategórii sú už akcie dostupné aj na verejných burzách, kde ich môžu nakupovať retailoví investori. Do tejto kategórie spadajú Bitcoin Cash BCH, Litecoin LTC a Ethereum Classic ETC Trusty.
  • Do tretej kategórie patria GBTC a ETHE fondy. Grayscale pravidelne hlási stav týchto fondov americkej regulačnej autorite SEC
  • Vo štvrtej kategórii sú plne regulované a likvidné kryptomenové ETF fondy. Grayscale momentálne nespravuje žiadne ETF.

Možno už naozaj prišiel čas, aby americkí regulátori umožnili firmám vytvoriť ETF. V Kanade už viac než mesiac fungujú prvé plne regulované krypto fondy a majú obrovský úspech. Navyše, kapitalizácia Bitcoinu sa už dlhšiu dobu drží nad biliónom dolárov. Ignorovať tak veľké aktívum naozaj nie je dobrý nápad.

Bitcoin je už desať dní biliónové aktívum, hodnota všetkých coinov prekonala 2 bilióny