ANALÝZA – Vylial sa kurz Bitcoinu z konsolidačného patternu?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ako som informoval vo svojej predošlej analýze na Bitcoin, trh konsolidoval v rámci pokračovacieho triangla, takže bola šanca, že nastane prerazenie smerom nahor. Vlastne v to väčšina dúfala, ale teraz sa zdá, že medvede zvíťazili. Lenže nič nie je isté, pretože aj napriek dnešnému menšiemu prepadu je stále šanca, že trh „hľadá” výsledný dotyk so spodnou stenou útvaru, čo si hneď v grafe ukážeme.

Aktuálna situácia na 4H TF BTC/USD

Na trhu s Bitcoinom sa všetko dynamicky zo dňa na deň mení, čo je určite fajn. Ale čo platí dnes, nemusí platiť už zajtra. Zdalo sa totiž, že trh už jednoznačne pozná finálnu podobu pokračovacieho triangla, v ktorom krátky čas trh konsoliduje. No v konotácii na čerstvý price action si nemôžeme byť vôbec istí, pretože sa síce cena z pôvodne zakresleného útvaru vyliala, ale zatiaľ nejde o nič veľké.

Navyše, zdanlivý breakdown nemá oporu v predajnom tlaku. Z toho možno vyvodiť, že sa kurz fakticky stále nachádza vnútri štruktúry. Akási posledná šanca spočívala v odraze vo zvýraznenej oblasti, kde skutočne kurz dokonca pozitívne zareagoval. A ak budú nakupujúci dostatočne silní, iba sa spodná stena posunie dole.

Tým sa však trojuholník rozšíri a na finálne prerazenie by sme si museli počkať o niečo dlhšie. Nakupujúci majú v každom prípade poslednú šancu na nejaký zvrat a ak neuspejú, žiadne nové all time high v dohľadnej dobe nemusí vôbec byť. Ak cena zase zarotuje smerom nadol v sprievode expandujúceho predajného tlaku, bude zrejmé, že kurz z triangla definitívne vypadol.

V platnom bearish scenári by cena s najväčšou pravdepodobnosťou otestovala S/R level 29 500 USD. Šanca na odraz tu síce je, ale ak sa pozriete na vyššie časové rámce, zaleje vás ihneď skepsa. Keď kurz klesne až po uvedenú hranicu, znamená to, že parabolická štruktúra definitívne praskla. A nedúfam veľmi, že po prasknutej parabolickej štruktúre bude stačiť na odraz nejaký lokálny support.

Indikátory

Z indikátorov technickej analýzy možno spoznať, že medvede sú asi 24 hodín oveľa aktívnejšie ako nakupujúci. Ale na druhej strane nie je možné z MACD a ani z RSI implikovať, že by bol trh vyložene bearish. Všimnite si, že negatívne momentum, po zdanlivom prerazení pôvodnej spodnej steny triangla, nezosilnel. Aj s absentujúcim sell volume máme hneď niekoľko indícií, že sa útvar len rozšíril.

Na záver

Ak teda kurz začne zase rotovať dole, stačí pre potvrdenie sledovať predajné objemy a momentum na MACD a RSI. Hneď ako uvedené faktory pôjdu ruka v ruke, je asi racionálnejšie kalkulovať s ďalším poklesom. Ako som však hovoril, možno nakupujúci ešte prekvapia a pushnú cenu späť. Pre Bitcoin je veľmi dôležité, aby kurz zostal nad 34 602 USD.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Bublina na akciovom trhu – Má vôbec fundamentálne opodstatnenie?

Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!
Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.