Bitcoin, chamtivosť a volatilita na Wall Street

Novinky Wall Street a Bitcoin
Wall Street a Bitcoin. Zdroj: Shutterstock.com/Peshkova
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Nestálosť na globálnom trhu vedie investorov k hľadaniu rizikových podnikov. Jednou z možných variant je už známy Bitcoin, ktorý je lákavý pre svoju  návratnosť. Jeho súčasná hodnota (23.1.2018) sa pohybuje okolo $10,572 dolárov. Dosť výhodná cena na nákup, ak cena Bitcoinu skutočne tento rok dosiahne 50 000$. 

Analytici z Deutche Bank tvrdili, že existuje tzv. „korelácia” čiže vzájomný vzťah medzi cenou Bitcoinu a indexom nestálosti tzv. volatilita (VIX). Pozorovali  dramatické zvýšenie medzi hodnotou Bitcoinu a VIX indexom.

„Súčasná situácia, ktorá spôsobila nízke úrokové sadzby, spready a volatilitu, vytvorila nové triedy aktív. Implikovanú volatilitu (ETF) a kryptomeny.”

Nedávno sa tiež objavila zaujímavá inverzná korelácia medzi cenou Bitcoinu a zlata. Viac sme túto tému rozobrali v našom článku.

Špekulanti informujú veľkých investorov

Čím väčší risk, tým väčší zisk. Podľa tohto nepísaného pravidla sa mnohí investori rozhodli presunúť z ”bezpečnejších” akcií na krypto trh, ktorý je v posledných týždňoch dosť nestály. Predmetom ich investícií je samozrejme Bitcoin a iné coiny s potencionálnym výnosom.

Globálni finanční stratégovia Masao Muraki, Hiroshi Torii, Tao Xu a Deutsche Bank sa vyjadrili:

„Kryptomeny, akcie a rizikové aktíva pozorne sledujú hlavne malí obchodníci a špekulanti. Zaznamenávame však aj rastúci počet inštitucionálnych investorov. Tí by sa mali spoliehať na vysokú finančnú gramotnosť a sofistikované metódy oceňovania aktív a predpokladania ich budúceho vývoja.”

V skutočnosti je však všetko úplne inak:

„Vo výsledku inštitúcie neodhadujú budúcu hodnotu digitálnych aktív na základe technickej analýzy, a zberu informácií, ale získavajú spätnú väzbu od malých a často nevzdelaných investorov.”

Chamtivosť na Wall Street

Steve Chiavarone z Federated Investors pre CNBC Trading Nation povedal:

„Je to prvý znak chamtivosti od dôb Veľkej recesie. Očakávať môžeme hlavne zvýšenie akciových trhov. Bez ohľadu na to, čo sa deje s Bitcoinom.”

Investori investujú a ”nalievajú” svoje peniaze skôr do kryptomien, ako do tradičných akcií. Chiavarone je presvedčený, že bez ohľadu na to, čo sa stane s Bitcoinom a kryptomenami v roku 2018, záujem ešte vzrastie. Už nám ostáva len čakať a sledovať ako sa celá situácia vyvinie.

Momentálne sa veľa ľudí pridáva k pesimistom. Bitcoin je od nového roka v downtrende a zajtra náš čaká legendárny 24. január. Po minulé roky vtedy trh s kryptomenami zaznamenal veľký prepad. Je dosť možné, že 2018 nebude výnimkou a znova otestujeme dno.

Tak ako tak, máme pred sebou zaujímavý rok. Sledujte nás na facebooku, ak ho chcete prežiť s nami a s naším spravodajstvom o kryptomenách.

Článok pre Kryptomagazin napísal záujemca o post redaktora Martin Brejka. Ďakujeme!