Rusko zakázalo používať kryptomeny na platenie – Ale kto to bude vymáhať?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Rusko sa konečne odhodlalo ku kroku, na ktorý sme čakali už veľmi dlho. V celej Ruskej Federácii sú oddnes akékoľvek platby kryptomenami prísne zakázané. Na tomto kroku sa zhodli ruská tajná služba FSB (nasledovník KGB) a Ruská Centrálna Banka.

Prečo k tomu nedošlo už skôr? FSB si dlhú dobu nebola istá, či je vôbec niečo také možné. Zakázať platby kryptomenami, to rozhodne nie je jednoduché. Ako vôbec začať? Zablokovať všetky stránky, nestačí, ľudia môžu použiť Trezor alebo softwarovú peňaženku.

FSB a Centrálna banka našli kompromis

Zatiaľ čo cenCentrálna banka bola jasne proti kryptomenám a dlho navrhovala všetko zakázať, FSB bola otvorená legalizácii a regulovaniu krypto-sektora. Mala totiž záujem o pritiahnutie minerov do krajiny. Predsa len, z Číny do Ruska je to na skok.

Nakoniec teda došlo ku kompromisu. Nebolo zakázané úplne všetko, iba tvorba nový kryptomien a posielanie tých existujúcich ako forma platby (teda ako je uvedené v nadpise, v Rusku nemôžete legálne platiť pomocou akéhokoľvek coinu).

Môže vás zaujímať: Najobľúbenejšie obchody na Darknete – Aké kryptomeny sa používajú v temnej časti internetu

Môže tento zákaz pomôcť kryptomenám?

My, ľudia 21. storočia, vo všeobecnosti nemáme radi a neuznávame zvrchovanú autoritu vlád nad našimi životmi. V Rusku to platí dvojnásobne. Z histórie je známe, že čokoľvek nejaká autorita zakáže, väčšinou zvykne ľudí skôr priťahovať. Hlavne v prípade, keď prakticky nie je možné zistiť, že reálne porušujete nejaký zákon.

Preto zákaz platiť kryptomenami v Rusku vnímame skôr ako pozitívnu, než negatívnu správu.

Môže vás zaujímať

Krypto zákony v Rusku zrejme už čoskoro – Ako to ovplyvní kryptomeny?