Tento muž ukradol 65 miliárd dolárov – Najväčšia Ponzi schéma v histórii

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Vo svete je veľa podvodníkov. Žiaden z nich sa však nemôže rovnať mužovi, ktorý stvoril moderný Wall Street a zároveň okradol investorov o neuveriteľných 65 miliárd dolárov. Bernie Maidoff bol považovaný za najlepšieho obchodníka na svete. Jeho konzistentné zisky neustále udivovali nielen zákazníkov, ale aj konkurenciu. Technologické inovácie, s ktorými prišiel navždy zmenili Wall Street. Po spustení burzy NASDAQ jeho firma robila 5-10% transakcií na burze a zisky prichádzali vždy, či už trh klesal alebo stúpal.

Niečo však nebolo v poriadku. Nakoniec sa ukázalo, že Bernie roky klamal celý svet a jeho legendárne zisky neboli nič iné, než obyčajná Ponziho schéma. Ako je možné, že mu to prešlo? Nuž, Bernie vlastnil niekoľko investičných firiem a iba jedna bola podvod. Chránila ho silná reputácia a kontakty. Po vypuknutí finančnej krízy v roku 2008 však celý podvod praskol a dnes už hnije vo väzení.

Nenechajte sa nachytať podvodníkmi! V tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete vedieť: Sprievodca Scamom od začiatku do konca. Ako funguje Scam?

Bernie Maidoff bol nakoniec odsúdený na 150 rokov vo väzení. Dúfajme, že vďaka pokrokom v medicíne si nakoniec odpyká celý trest.

Čo čítať ďalej?

Prečítajte si niečo o najväčších pyramídových hrách histórie:

Najznámejšie Ponzi schémy histórie

Máme tu tiež nejaké zo sveta kryptomien. Pamätáte si na Bitconnect? A čo OneCoin?

Ponzi schémy v kryptosvete