Elonov Neuralink predstavuje svoj prvý produkt – Týmto čipom

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Elon Musk a jeho startupová spoločnosť Neuralink predstavili vývoj nového produktu – bezdrôtového implantátu do mozgu, pomocou ktorého by sme mohli ovládať počítače alebo čítať myseľ. Aké má Elon Musk s implantátom výsledky a aká je jeho vízia?

Elon Musk a čip v mozgu

Elon Musk založil startup Neuralink pred dvomi rokmi pod rúškom tajomstva. V Neuralinku sa vedci a vývojári mali venovať umelej inteligencii a rozhraniu medzi mozgom a strojom, podrobnosti ale neboli známe. Musk teraz prvý raz popísal produkt a aktuálne úspechy vývoja.

Produktom je malý počítačový čip, ktorý je vložený priamo do mozgu, kde detekuje jeho aktivitu. Neuralink vyrobil aj špeciálneho robota, ktorý čipy do mozgu vkladá pod vedením neurochirurga. Podľa toho, ktorú časť Muskovej prezentácie si pozriete, zistíte, že čip má slúžiť ako nástroj na lepšie porozumenie mozgu, ako medicínska pomôcka pre ľudí s neurologickými problémami, ale aj ako ďalší krok v ľudskej evolúcii. Vďaka čipu by tak v budúcnosti ochrnutý pacient mohol ovládať protézu, nevidiaci by mohol vďaka výmene informácií s počítačom vidieť a komunikácia medzi počítačom a mysľou by mohla prebiehať priamo – bez písania či hovorenia. Priama komunikácia by znamenala napríklad potenciál pre prenos väčšieho množstva dát.

Elon Musk nedávno v rozhovore s JK Rowling priznal, že vlastní kryptomeny! Vieme aj koľko BTC má na účte.

Prvé testy na potkanoch aj primátoch

V Neuralinku produkt testovali zatiaľ iba na potkanoch a primátoch. Elon Musk uviedol, že opica bola vďaka čipu schopná kontrolovať počítač pomocou mozgu. Toto vyjadrenie ale zaskočilo tím Neurolinku, ktorý nečakal, že úspech pri teste na primátoch sa zverejní už teraz. Prvé testy na ľuďoch Musk očakáva do konca roku 2020. Ako dobrovoľníkov by rád získal pacientov s kvadruplégiou, ktorí by mali voperované viaceré čipy. Napriek veľkým víziám Musk ale uviedol, že vývoj bude pomalý a postupný.

„Myslím, že toto všetko sa stane skôr pomaly… Nie je to tak, že by Neuralink zrazu mal tento neuveriteľný neurálny čip a prevzal by kontrolu nad mozgami ľudí. Bude to trvať dlho,” povedal Musk.

Hrozba umelej inteligencie?

Elon Musk investuje do spoločnosti Neuralink, pretože sa obáva umelej inteligencie budúcnosti. Čo ak sa umelá inteligencia vyvinie tak, že ľudský mozog jej prosto nebude stíhať a človek sa stane jej otrokom? Ľudskú činnosť budú stále viac a viac nahrádzať stroje, ostane potom na Zemi miesto aj pre človeka? Nuž, nič netreba nechať na náhodu a tak Neurolink pracuje s myšlienkou človeka vylepšeného o počítačové prvky, aby ľudstvo za umelou inteligenciou v budúcnosti nezaostávalo. Tento čip je tak malým krôčikom smerom k zrodu kyborga.

Ani Elon Musk nie je imúnny voči súčasnej ekonomickej kríze! Podľa najnovších správ predáva všetky svoje nehnuteľnosti. Tvrdí, že ho materiálne vlastníctvo príliš zaťažuje, ale my vieme, prečo to naozaj robí.

Elon Musk predáva všetky svoje vily – Bublina na trhu s nehnuteľnosťami praská

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Zdroje:
theguardian.com
wired.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.