Takmer 100 centrálnych bánk testuje blockchain – Niektoré premýšľajú o vydaní vlastných kryptomien

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Medzinárodný menový fond (MMF) sa domnieva, že centrálne banky môžu v budúcnosti vydávať vlastné, digitálne meny. MMF a Svetová banka uskutočnili prieskum týkajúci sa oblasti fintech, kde si vyžiadali odpovede od finančných inštitúcií vo všetkých členských krajinách. Výsledkom bolo 96 pozitívnych vyjadrení o využití kryptomien.

Kladné prijatie centrálnymi bankami

Podľa tejto správy zvažuje niekoľko centrálnych bánk v rôznych krajinách o implementácii určitej formy centrálnou bankou vydanej digitálnej meny (CBDC – Central Bank Digital Currency). Uruguaj už údajne začala pilotný program CBDC, zatiaľ čo Bahamy, Čína, Eastern Caribbean Currency Union, Švédsko a Ukrajina sú „na pokraji” testovania svojich systémov.

Rad centrálnych bánk navyše údajne vykonával výskum potenciálneho vplyvu CBDC na finančnú stabilitu, štruktúru bankového sektora, vstup nebankových, finančných inštitúcií a menovú politiku.

Adopcia medzi bankami

Ako rozvíjajúce sa ekonomiky, tak aj vyspelé ekonomiky údajne zvažujú možnosti CBDC, pričom druhé z nich sa snažia poskytnúť alternatívu k hotovosti. Naproti tomu v prípade rozvíjajúcich sa ekonomík v rozvojových krajinách by hlavným cieľom CBDC bolo zníženie nákladov na bankovníctvo a potenciálne sprístupnenie bánk občanom bez bankového účtu.

Mohlo by vás zaujímať: [Adopcia] Samsung potajomky spustil blockchain peňaženku pre Galaxy S10 – Kryptomeny dobývajú mainstream!

Anonymné transakcie? V žiadnom prípade!

Problém nastáva v tom, že väčšina centrálnych bánk nemá záujem o vydanie úplne anonymnej CBDC. Orgány v prípade potreby chcú, aby transakcie mohli byť sledované a mali tak prehľad o tom, kde peniaze cestujú. Niektoré z týchto inštitúcií však uvažujú o rozdeľovaní tokenov. Mince, ktoré budú vyhradené pre veľké podniky a bežných používateľov. Tie pre podniky by mali mať možnosť byť sledované, zatiaľ čo tie pre bežných používateľov budú anonymné.

Konzervatívny ekonóm Stephen Moore sa nedávno zapojil do projektu, aby vytvoril entitu podobnú Federálnej rezerve pre kryptomeny. Projekt „Decentral” je údajným pokusom regulovať zásobovanie kryptomenami tak, aby sa znížila volatilita na trhu kryptografie.

Záver

Je dobré vidieť, že banky majú o kryptomeny záujem. Nevznikli však kryptomeny práve preto, aby sme sa zbavili bánk? Banky chcú mať svoje financie pod dohľadom, preto sa tu vylučuje anonymné používanie tokenov. Myšlienka je to dobrá, určite by to veľmi pomohlo adopcii kryptomien. Pýtate sa, aký to bude mať vplyv na cenu vašich tokenov. Bude mať úlohu len takú, že sa zlepší informovanosť a dôvera v blockchain technológiu. Skratka bežná mena, ktorú používame, sa digitalizuje.

Čo čítať ďalej?

[Názor] Altcoiny rozhodne neumierajú – Cesta k prasknutiu bubliny je ešte dlhá

Zdroj:
cointelegraph.com

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Radovan C.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.