Bitcoin: Veľryby sa správajú ako v roku 2021. Toto nasledovalo

  • Bitcoin opakuje vzory z roku 2021.
  • Tak to vnímajú analytici.
  • Po takomto období prišli nevídané rasty.
Novinky Bitcoin je na prahu veľkých rastov
Bitcoin je na prahu veľkých rastov. Zdroj: shutterstock.com/Julia Tsokur

V súčasnosti pozorujeme, že veľryby vlastniace Bitcoin zintenzívňujú svoju akumuláciu. Pripomína to obdobie pred výrazným nárastom cien tejto kryptomeny v rokoch 2020 a 2021, kedy cena vyskočila o viac ako 550 %. Tento trend je pre investorov dôvodom na zvýšenú pozornosť, pretože veľryby majú na trhu s kryptomenami obrovský vplyv. Vlastnia veľké množstvo mincí, čo im dáva väčšiu váhu Ich nákupné správanie môže často signalizovať významné zmeny v cenovej dynamike.

Kryptomenové veľryby

Bitcoinové veľryby sú subjekty alebo jednotlivci, ktorí vlastnia obrovské množstvo Bitcoinu. Spravidla ich považujeme za kľúčových hráčov, ktorí sú schopní ovplyvniť trh prostredníctvom svojich obchodov. Akumuláciu zo strany veľrýb interpretujeme ako signál, že očakávajú nárast ceny v budúcnosti. Podobný trend akumulácie sme videli aj pred veľkým rastom v rokoch 2020-2021, keď cena Bitcoinu vystrelila o viac než 550 % v priebehu niekoľkých mesiacov.

Nedávne údaje naznačujú, že veľryby opäť zvyšujú svoje zásoby, pričom menšie adresy, naopak, svoje podiely znižujú. Tento pohyb môže naznačovať blížiace sa zmeny na trhu, čo by mohlo vyvolať väčší záujem o Bitcoin a prípadný rast ceny v nadchádzajúcich mesiacoch. Historicky sa tieto fázy trhu opakujú.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin a historické paralely

Porovnávanie súčasnej akumulačnej fázy s obdobím z rokov 2020-2021 prináša zaujímavé paralely. Počas tohto obdobia sme sledovali nielen zvyšovanie objemov nákupov veľrýb, ale aj nárast celkového dopytu po kryptomenách. Práve tento fenomén spôsobil exponenciálny rast cien v ďalšom období. Ak sa tento vzorec zopakuje, môžeme byť svedkami ďalšej vlny rastu hodnoty Bitcoinu.

Rastový cyklus 2021

Posledná fáza bullmarketu Bitcoinu v roku 2021 priniesla najstrmšie cenové nárasty, pričom BTC dosiahol 69 000 USD v novembri 2021. Tento rast bol podporený výrazným dopytom inštitucionálnych investorov a všeobecným záujmom o kryptomeny. Vrchol trhu bol charakterizovaný vysokou volatilitou a náhlymi výkyvmi cien. Avšak, po dosiahnutí tohto maxima začala cena Bitcoinu prudko klesať, čím sa skončilo rastové obdobie, ktoré bolo následne nahradené dlhodobým poklesom.

 

Trhy s kryptomenami sú notoricky známe svojou volatilitou a nie je zaručené, že rovnaký trend sa zopakuje aj v budúcnosti. Na druhej strane, správanie veľrýb je vždy sledované s veľkým záujmom. Dôvodom je, že môže poskytnúť dôležité náznaky toho, čo môžeme očakávať na trhu.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Najčítanejšie články

1

Penzisti sa môžu tešiť na Vianoce. Niektorí dostanú peniaze navyše až dvakrát

2

Národná banka Slovenska vydala dôležité upozornenie. Slováci môžu prísť o peniaze

3

Zahmlené čelné sklo trápi mnoho vodičov. Takto s tým zatočíte

4

Penzisti čoskoro dostanú peniaze navyše. Kto si prilepší o stovky eur?

5

Vodiči môžu dostať viac než tisíceurovú pokutu. Hrozí im za bežnú chybu

PR články

Turbulentné časy na finančných trhoch: Kam smerujú S&P 500, ropa a Bitcoin?

Henrieta Balázsová  | 19. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Finančné trhy v posledných týždňoch zažívajú poriadnu jazdu.

Turbulentné časy na finančných trhoch

Trump vs. Harrisová: Komu dajú majitelia kryptomien radšej svoj hlas?

Henrieta Balázsová  | 16. októbra 2024

Prvýkrát v histórii sa postoj ku kryptomenám stáva dôležitým faktorom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Trump vs. Harrisová

Revolúcia na kolesách: Čo skutočne prinesie Tesla Robotaxi?

Henrieta Balázsová  | 15. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Minulý týždeň prebehla akcia, ktorá by mohla byť zlomovým okamihom v našom chápaní automobilov.

Čo prinesie Robotaxi?