Potravinári si posvietili na slovenské obchody. Nechutné, čo v nich našli

  • Tieto zistenia vyvolávajú vážne obavy o bezpečnosť potravín predávaných v slovenských obchodoch.
  • Najznepokojujúcejším nálezom bol výskyt živých škodcov, konkrétne molí a ich lariev.
  • Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrili problémy s hygienou budov a prevádzok.
Novinky Potravinári si posvietili na slovenské obchody
Potravinári si posvietili na slovenské obchody. Zdroj: ŠVPS SR

V septembri tohto roka uskutočnili inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ rozsiahlu sériu kontrol v slovenských obchodoch. Výsledky týchto kontrol alarmujúce a odhaľujú závažné nedostatky v hygiene a kvalite predávaných potravín.

Podľa oficiálnej správy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky (ŠVPS SR) bolo vykonaných celkovo 3 547 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Tieto kontroly sa uskutočnili u 1 426 právnych subjektov a v 2 115 prevádzkach po celom Slovensku.

Alarmujúce čísla

Čo je však šokujúce, je počet zistených nedostatkov. Pri 185 kontrolách boli odhalené problémy, pričom celkový počet identifikovaných nedostatkov dosiahol neuveriteľných 837. To znamená, že v priemere každá piata kontrola odhalila nejaký problém.

Kontroly sa zamerali na rôzne typy predajní, od malých obchodov až po veľké hypermarkety. Konkrétne bolo vykonaných 282 kontrol v hypermarketoch a supermarketoch, 608 v malých predajniach a 430 v stredných predajniach. Okrem toho sa uskutočnilo aj 569 kontrol priamo vo výrobných zariadeniach.

Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrili problémy s hygienou budov a prevádzok, predaj potravín po dátume spotreby, nesprávne označovanie výrobkov a nedostatočná hygiena technologických zariadení a pracovných pomôcok. V niektorých prípadoch boli zistenia naozaj alarmujúce. Inšpektori objavili znečistené a hrdzavé steny v chladiacich zariadeniach, ako aj predaj výrobkov bez originálnej etikety.

Nedostatočná evidencia otvárania mäsových výrobkov bola tiež jedným z problémov. Závažným zistením bol predaj tovaru po dátume spotreby, čo predstavuje priame ohrozenie zdravia spotrebiteľov. Okrem toho boli zaznamenané nečistoty na predajnej ploche, čo svedčí o zanedbanej údržbe priestorov.

Najznepokojujúcejším nálezom bol však výskyt živých škodcov, konkrétne molí a ich lariev, na predajnej ploche v časti s múkou, čo poukazuje na vážne hygienické nedostatky v skladovaní a manipulácii s potravinami.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Bankroty v módnom biznise: Ďalšia značka na Slovensku krachuje

2

Seniorov čaká ďalšie zvyšovanie dôchodkov. Pozrite sa, koľko po novom dostanete

3

Penzisti čoskoro dostanú peniaze navyše. Kto si prilepší o stovky eur?

4

Veľký operátor potešil tisícky Slovákov. Spustil žiadanú službu

5

Semafory už nikdy nebudú ako predtým. Pribudne ďalšia farba

PR články

Trump vs. Harrisová: Komu dajú majitelia kryptomien radšej svoj hlas?

Henrieta Balázsová  | 16. októbra 2024

Prvýkrát v histórii sa postoj ku kryptomenám stáva dôležitým faktorom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Trump vs. Harrisová

Revolúcia na kolesách: Čo skutočne prinesie Tesla Robotaxi?

Henrieta Balázsová  | 15. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Minulý týždeň prebehla akcia, ktorá by mohla byť zlomovým okamihom v našom chápaní automobilov.

Čo prinesie Robotaxi?

Čínsky drak sa prebúdza: Čaká nás investičná revolúcia?

Ľuboš Kovár  | 10. októbra 2024 Horúca novinka

Posledná dekáda priniesla mnohým akciovým trhom výrazný rast, no čínsky trh zostal pozadu. Kým americký index S&P 500 za posledných 10 rokov vzrástol o úctyhodných 190 %, čínsky Hang Seng index klesol o 11 %.

Čínska ekonomika ma problémy
Horúca novinka