„Sladká kríza” v slovenských obchodoch. Za milovanú potravinu platíme extrémne veľa

  • Napriek týmto výzvam zostáva čokoláda jednou z najobľúbenejších pochutín na svete.
  • Klimatický fenomén El Niño spôsobil v hlavných pestovateľských oblastiach strednej Afriky silné dažde.
  • Pre bežného spotrebiteľa to znamená, že dni lacnej čokolády sú pravdepodobne preč.
Ekonomika „Sladká kríza“ v slovenských obchodoch
„Sladká kríza“ v slovenských obchodoch. Zdroj: Shutterstock.com/George Rudy, Pixel-Shot

Kým ešte pred pár mesiacmi ste si mohli dopriať kvalitnú 100-gramovú tabličku mliečnej čokolády za niečo málo cez euro, dnes si za rovnaký pôžitok priplatíte takmer o 50 % viac.

Priemerná cena takejto čokolády v auguste vystrelila na takmer 1,50 eura, čo je nárast, ktorý málokto očakával. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Čokolády sú pomerne drahé

Analýza cien odhaľuje, že najmarkantnejší zlom nastal počas letných mesiacov. Spotrebitelia, ktorí navštívili obchody v septembri a októbri, boli konfrontovaní s ešte väčším prekvapením. Ceny 90- až 100-gramových čokolád sa v súčasnosti pohybujú v rozmedzí od 1,80 eura do 3 eur, pričom väčšie 270-gramové balenia môžu stáť až 6 eur a viac.

Zaujímavým javom je, že niektoré obchody teraz ponúkajú výrazné zľavy, ktoré v skutočnosti odzrkadľujú ceny spred niekoľkých mesiacov. Tento trik marketingu len podčiarkuje, ako dramaticky sa situácia na trhu s čokoládou zmenila.

Za touto sladkou krízou stojí niekoľko faktorov, ktoré významne ovplyvnili produkciu kakaa – základnej suroviny pre výrobu čokolády.

Klimatický fenomén El Niño spôsobil v hlavných pestovateľských oblastiach strednej Afriky silné dažde. Tie nielenže sťažili zber a sušenie kakaových bôbov, ale vytvorili aj ideálne podmienky pre šírenie choroby známej ako černenie plodov. Táto choroba decimovala nielen úrodu, ale i samotné kakaovníky, čo bude mať dlhodobý vplyv na produkciu.

Marek Nemky, komoditný analytik, vysvetľuje: „V súčasnosti obchodníci hľadajú tú správnu cenu, ktorá dá do rovnováhy dopyt a aktuálnu ponuku.” Zároveň dodáva, že napriek blížiacej sa sezóne pečenia, keď dopyt po kakau tradične stúpa, by ceny čokolády nemali do konca roka výraznejšie rásť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Bankroty v módnom biznise: Ďalšia značka na Slovensku krachuje

2

Seniorov čaká ďalšie zvyšovanie dôchodkov. Pozrite sa, koľko po novom dostanete

3

Veľký operátor potešil tisícky Slovákov. Spustil žiadanú službu

4

Penzisti čoskoro dostanú peniaze navyše. Kto si prilepší o stovky eur?

5

Semafory už nikdy nebudú ako predtým. Pribudne ďalšia farba

PR články

Revolúcia na kolesách: Čo skutočne prinesie Tesla Robotaxi?

Henrieta Balázsová  | 15. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Minulý týždeň prebehla akcia, ktorá by mohla byť zlomovým okamihom v našom chápaní automobilov.

Čo prinesie Robotaxi?

Čínsky drak sa prebúdza: Čaká nás investičná revolúcia?

Ľuboš Kovár  | 10. októbra 2024 Horúca novinka

Posledná dekáda priniesla mnohým akciovým trhom výrazný rast, no čínsky trh zostal pozadu. Kým americký index S&P 500 za posledných 10 rokov vzrástol o úctyhodných 190 %, čínsky Hang Seng index klesol o 11 %.

Čínska ekonomika ma problémy
Horúca novinka