Viaceré krajiny hlásia zvýšený počet nakazených salmonelózou. Na tieto potraviny si dávajte pozor

  • Salmonela je mimoriadne odolná baktéria, ktorá dokáže prežiť dlhý čas na rôznych povrchoch v domácnosti.
  • Inkubačná doba salmonelózy sa pohybuje od 6 do 48 hodín od nákazy.
  • Problémy hlásia z viacerých európskych krajín.
Novinky Na tieto potraviny si dávajte pozor
Na tieto potraviny si dávajte pozor. Zdroj: Shutterstock.com/gpointstudio, Olena Ivanova

V posledných mesiacoch zaznamenali európske krajiny významný nárast prípadov salmonelózy, konkrétne kmeňa Salmonella Umbilo. Najviac postihnutými krajinami sú Nemecko, Rakúsko a Dánsko. Podľa najnovších zistení za šírením nákazy stojí kontaminovaná rukola z Talianska. Informoval o tom nemecký denník Bild.

Vedecký inštitút Roberta Kocha v Nemecku eviduje už 98 potvrdených prípadov nákazy. Prvé prípady sa objavili koncom júla, no dramatický nárast nastal v auguste, keď týždenne pribúdalo 16 až 18 nových pacientov.

Nakazených je viac žien

Medzi nakazenými prevažujú ženy (55 prípadov) nad mužmi (43 prípadov), s priemerným vekom 37 rokov. Napriek tomu, že 19 pacientov si vyžiadalo hospitalizáciu, zatiaľ neboli hlásené žiadne úmrtia.

Odborníci však upozorňujú, že skutočný počet nakazených môže byť výrazne vyšší. Poukazujú totiž na to, že mnoho ľudí pri žalúdočných ťažkostiach nevyhľadá lekársku pomoc. Na základe toho nie sú tieto osoby podrobené potrebným mikrobiologickým testom.

Situácia nie je o nič lepšia ani v susedných krajinách. Dánsko hlási 20 prípadov nákazy a Rakúsko eviduje 17 potvrdených prípadov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/3Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.