Noví bitcoinoví milionári investovali viac ako 100 miliárd dolárov

  • Investície nových milionárov tvoria takmer 49% celkovej realizovanej kapitalizácie Bitcoinu.
  • Aktívne adresy v sieti Bitcoinu prelomili 11-mesačný klesajúci trend.
  • Pomer ziskovosti krátkodobých držiteľov Bitcoinu dosahuje 1,2.
Novinky Milionári nakupujú Bitcoin za miliardy dolárov
Milionári nakupujú Bitcoin za miliardy dolárov. Zdroj: shutterstock.com/d_odin

Podľa údajov analytickej spoločnosti CryptoQuant, na ktoré sa odvoláva magazín CryptoSlate, investície nových bitcoinových milionárov vzrástli v tomto roku 13-násobne, dosahujúc takmer 108 miliárd dolárov k 6. októbru. Tento vývoj naznačuje významný posun v štruktúre investorov na trhu s najstaršou kryptomenou.

Realizovaná kapitalizácia ako kľúčový ukazovateľ pre Bitcoin

Investície nových milionárov predstavujú 48,8 % celkovej realizovanej kapitalizácie Bitcoinu, čím sa takmer vyrovnávajú 113 miliardám dolárov investovaným starými veľkými investormi. Je pozoruhodné, že ide o najvyššiu sumu, akú títo investori doteraz vynaložili v absolútnych číslach.

Čo je realizovaná kapitalizácia?

Realizovaná kapitalizácia je metrika, ktorá vypočítava hodnotu každého nevyužitého výstupu transakcie Bitcoinu (UTXO) s ohľadom na jeho cenu v čase, keď bol naposledy presunutý. Tento ukazovateľ sa bežne používa na posúdenie množstva hodnoty uloženej v Bitcoine.

Navyše, relatívna účasť nových veľkých investorov na celkovej realizovanej kapitalizácii zaznamenala 6. októbra nové historické maximum. Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný 16. mája 2021, keď noví milionári držali 18,2 % realizovanej kapitalizácie siete.

Generálny riaditeľ CryptoQuant, Ki Young Ju, označil tento pohyb za generačný posun a očakáva, že realizovaná kapitalizácia nových milionárov čoskoro prekoná ich starších kolegov.

Noví verzus starí bitcoinoví milionári

Noví verzus starí bitcoinoví milionári. Zdroj: X/ki_young_ju

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Významné on-chain trendy a trhové signály

Okrem akumulácie nových veľkých investorov a trendu držania mincí, ktorý ukazujú on-chain dáta Bitcoinu, aktívne adresy v sieti prelomili 8. októbra 11-mesačný klesajúci trend. Jamie Coutts, hlavný krypto analytik v Real Vision, zdôraznil, že organický rast siete a adopcia naprieč všetkými metrikami Bitcoinu pomáhajú podporiť jeho budúcnosť ako globálnej menovej siete.

Nárast aktívnych adries

Nárast aktívnych adries. Zdroj: X/Jamie1Coutts

Správa Glassnode z 8. októbra navyše odhalila, že ponuka držaná krátkodobými držiteľmi BTC smeruje k zisku s pomerom 1,2. Sentiment krátkodobých držiteľov je kľúčový pre pochopenie krátkodobého cenového vývoja, pretože predstavujú nový dopyt na trhu.

Na druhej strane, otvorený záujem o futures kontrakty naznačuje rastúcu špekuláciu. V kombinácii s neistotou z makroekonomických signálov to ponecháva trh zraniteľný voči volatilite.

Analytici upozorňujú, že napriek pozitívnym fundamentálnym metrikám sa prediktívna sila aktívnych adries za posledné štyri roky znížila. Investori by preto mali brať do úvahy širší kontext trhu a neprijímať investičné rozhodnutia len na základe jedného ukazovateľa.

Ak sa viac zaujímate o Bitcoin, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.