Token skrachovanej burzy FTX prudko rastie. Čo sa deje?

  • FTX plánuje vyplatiť klientov zo získaných aktív v hodnote 16 miliárd dolárov.
  • Väčšina veriteľov dostane schválené pohľadávky do 60 dní.
  • Súd potvrdil, že hodnota FTT tokenu je v súčasnosti nulová.
Novinky Token FTT burzy FTX prudko vzrástol
Token FTT burzy FTX prudko vzrástol. Zdroj: shutterstock.com/T. Schneider/lev radin

Natívny token burzy FTX (FTT) zaznamenal v pondelok prudký nárast o viac ako 50 % na hodnotu 3,43 dolára. Stalo sa tak po tom, čo FTX získala súdne schválenie svojho plánu bankrotu, ako informoval Crypto Briefing. Tento plán umožní FTX vyplatiť zákazníkov v plnej výške s použitím získaných aktív v hodnote 16 miliárd dolárov vrátane úrokov.

Po tomto prudkom náraste sa hodnota FTT ustálila na približne 2,26 dolára. Za posledné dva týždne hodnota tokenu vzrástla o 100 % v očakávaní potvrdenia plánu súdom. Je ale vysoko pravdepodobné, že hodnota tokenu bude najbližšie obdobie klesať.

Súdne schválenie plánu reorganizácie

V pondelok sudca John Dorsey na Konkurznom súde USA pre obvod Delaware potvrdil plán reorganizácie FTX podľa kapitoly 11. Takmer dva roky po kolapse FTX sa tak bankrotová sága blíži k záveru.

Sudca Dorsey taktiež poznamenal, že hodnota natívneho tokenu FTX (FTT) je nulová, čím potvrdil súčasnú neschopnosť burzy oživiť svoju činnosť. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že hodnota FTT tokenov by bola iná ako nula, uviedol sudca Dorsey.

Nedávny nárast tokenu FTT

Nedávny nárast tokenu FTT. Zdroj: TradingView

Podľa plánu reštrukturalizácie 98 % veriteľov dostane približne 119 % svojich schválených pohľadávok do 60 dní po tom, čo plán nadobudne účinnosť. Toto rozhodnutie nasleduje po priaznivom hlasovaní 94 % veriteľov, predstavujúcich približne 6,83 miliardy dolárov v pohľadávkach.

Dotkol sa krach FTX aj vašich peňazí?

Loading ... Loading ...

John J. Ray III, generálny riaditeľ a hlavný reštrukturalizačný úradník FTX, dodal, že pozitívny koniec a úspech bol možný len vďaka skúsenostiam a neúnavnej práci tímu odborníkov podporujúcich tento prípad, ktorí znovuzískali miliardy dolárov obnovením účtovníctva FTX od základov a následným zhromaždením aktív z celého sveta.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Kolaps a bankrotové konanie FTX

FTX sa rýchlo stala jednou z najvýznamnejších kryptomenových búrz na svete. Ich inovatívny prístup a silné partnerstvá prilákali veľké množstvo investorov a obchodníkov.

Čo je token FTT?

FTT je natívny kryptomenový token bývalej derivátovej obchodnej platformy FTX, ktorá bola spustená 8. mája 2019, ako uvádza CoinMarketCap. Tím stojaci za burzou tvorili niektorí z najväčších kryptoobchodníkov posledných rokov, ktorí sa po identifikácii problémov s väčšinou mainstreamových krypto futures búrz rozhodli spustiť vlastnú platformu.

Bankrot FTT

Bankrot FTT. Zdroj: TradingView

Situácia sa dramaticky zmenila 11. novembra 2022, keď burza podala žiadosť o ochranu pred bankrotom podľa kapitoly 11 v USA. Tento krok významne ovplyvnil hodnotu tokenu FTT a dôveru investorov v celý projekt.

Súdne konanie, ktoré nasledovalo, odhalilo množstvo problémov v riadení burzy a používaní prostriedkov klientov. Sam Bankman-Fried, bývalý generálny riaditeľ FTX, bol obvinený z viacerých podvodov a sprisahania, čo viedlo k 25-ročnému trestu odňatia slobody.

Ak sa viac zaujímate o kryptomeny, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.