Ako na lacnejšiu diaľničnú známku u našich susedov? Mnoho vodičov túto možnosť nepozná

  • Maďari majú župné diaľničné známky.
  • Keďže na Slovensku ich nemáme, mnoho vodičov nepozná princíp ich fungovania.
  • Takto vedia vodiči ušetriť až desiatky eur.
Ekonomika Diaľničná známka môže byť výhodnejšia
Diaľničná známka môže byť výhodnejšia. Zdroj: shutterstock.com/BrunoK1/fast-stock

Zatiaľ čo ceny slovenských diaľničných známok od budúceho roka radikálne stúpnu, tie u nášho suseda môžete mať výhodnejšie, a to len vďaka jedinej veci. Mnoho vodičov ju však nepozná. O téme informoval motoristický portál TOPSPEED.

Hovoríme o susednom Maďarsku. Tam majú určitú špecialitu, ktorou sú župné diaľničné známky. Keďže na Slovensku ich nemáme, mnoho vodičov nepozná princíp ich fungovania.

Jej cena je v prepočte 17 eur na rok. Ak sa pozrieme na cenu ročnej diaľničnej známky pre celé Maďarsko, tak tá je 144 eur. Ide teda o skutočne výrazný rozdiel.

Motoristi nepoznajú župnú diaľničnú známku

Motoristi nepoznajú župnú diaľničnú známku. Zdroj: shutterstock.com/Ajdin Kamber

Oplatí sa to napríklad vodičovi, ktorý jazdí z Bratislavy do mesta Győr. V tomto prípade by mu totiž stačila ročná regionálna diaľničná známka Győr-Moson-Sopron. Podobných príkladov by sa však našlo viacero.

Smutnou správou je, že ministerstvo dopravy nechystá slovenskú alternatívu maďarských župných diaľničných známok. Podľa rezortu by bolo spravodlivé, keby aj osobné autá platili mýto, rovnako ako kamióny. To by pre mnohých vodičov znamenalo ešte väčšie platby.

V tom prípade by však ročné náklady užívateľov spoplatnených diaľnic boli rádovo vyššie ako cena ročnej diaľničnej známky.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.