Slovenské banky zvyšujú poplatky za základné služby. Prišla druhá vlna zdražovania

  • Slovenské banky už druhýkrát v tomto roku zdražujú.
  • Klienti si priplatia za výbery z bankomatov aj platobné operácie.
  • Prečítajte si, čo bude stáť viac a koľko. Týka sa to aj vašej banky?
Novinky Slovenské banky zvyšujú poplatky
Slovenské banky zvyšujú poplatky. Zdroj: shutterstock.com/krakenimages/Darunrat Wongsuvan

Slovenské finančné domy zvyšovali poplatky na začiatku roka 2024. V druhej polovici roka banky spustili druhú vlnu zdražovania. Slováci si priplatia za mnohé základné bankové služby. Pozrite si, ktoré banky na jeseň zdražujú, a za čo si ich klienti priplatia.

Poštová banka dvíha poplatky

Portál Finančný kompas priniesol informácie o tom, že Poštová banka od 1. decembra upravuje svoj cenník poplatkov.

Penzisti si priplatia za Užitočný účet senior. Mesačný poplatok za jeho vedenie stúpne z 2,90 eur na 3,50 eur.

Za výbery hotovosti debetnou kartou zaplatia klienti banky o jedno euro viac. Týka sa to výberov z bankomatov inej banky aj poštomatov. Poplatok stúpne zo štyroch na 5 eur. Službu SMS info banka od decembra spoplatní štyrmi eurami, pričom doposiaľ bola cena za túto službu len tri eurá.

Medzinárodné poštové platby na účet zdražejú z 8 na 12 eur. Ak ich budú klienti realizovať na pošte, zaplatia ešte o dve eurá navyše.

Priplatia si aj klienti Prima banky

Prima banka oznámila zmenu svojho cenníka, ktorá vstúpi do platnosti od 1. novembra 2024. Jej klienti zaplatia viac za hotovostné aj bezhotovostné operácie, platobné karty a zvýšia sa im aj poplatky, ktoré sú spojené s úvermi.

Hotovostné a bezhotovostné operácie

  • Vklad hotovosti na vlastný účet bude stáť od novembra 2,50 eur, pričom doteraz si banka účtovala dve eurá. Ak hotovosť vkladá iná osoba, ako majiteľ účtu, zaplatí poplatok vo výške 6 eur namiesto piatich eur.
  • Elektronické príkazy na úhradu zdražejú z 20 centov na 25 centov. Tie, ktoré klienti uskutočňujú na pobočke, z 5 na 6 eur.
  • Zrušenie príkazu na úhradu v pobočke banky bude stáť 10 eur namiesto 8,50 eur.
  • Poplatok za výmenu poškodených bankoviek sa zvýši z 1,60 na 2 eurá.
98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Platobné karty a poplatky za úvery

Klienti si priplatia aj za debetné karty. Mesačný poplatok za kartu Debit Mastercard stúpne o polovicu, a to z jedného eura na 1,50 eura. Cena za Mastercard Standard stúpne z dvoch eur na 2,50 eura. Majitelia Mastercard Gold zaplatia mesačne namiesto štyroch eur od novembra 4,50 eur.

Výbery z bankomatov zdražejú

Prima banka zvyšuje aj poplatky za výbery z bankomatov iných bánk, a to z troch na štyri eurá. Netýka sa to majiteľov karty Mastercard Gold.

Poplatok za vklad hotovosti na úverový účet stúpne z 5 na 6 eur. Pokuta za porušenie úverových podmienok sa od novembra zvýši z 200 na 250 eur.

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.