Slováci, pripravte sa na zdražovanie. Za čo si priplatíme najviac?

  • Vláda mení sadzby dane z pridanej hodnoty.
  • Slováci tak do rozpočtu prispejú až jednu miliardu eur.
  • Väčšina tovarov zdražie, niektoré budú však lacnejšie.
Novinky Slováci budú platiť vyššiu DPH
Slováci budú platiť vyššiu DPH. Zdroj: shutterstock.com/PERO studio/Kittyfly

V roku 2025 čaká Slovákov výrazná zmena v cenách výrobkov na pultoch obchodov. Tá nastane pre plánované zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Vláda sa chystá zmeniť základnú sadzbu DPH zo súčasných 20 % na 23 %, čo sa odzrkadlí na zdražovaní mnohých produktov a služieb. Na tému upozornil portál Finsider.

Hoci v niektorých prípadoch sa daň zníži, pri väčšine položiek si zákazníci v obchodoch priplatia. Štát chce týmto opatrením vybrať na daniach jednu miliardu eur. Čo to znamená pre každodenné nákupy a ktoré položky zdražejú najviac?

Ceny porastú. Kde si priplatíme najviac?

Najviac pocítia zmenu napríklad ceny spotrebnej elektroniky, domácich spotrebičov či automobilov. Pri kúpe spotrebiča za 500 eur stúpne jeho cena po zavedení vyššej DPH na 512,50 eur.

Rovnaký trend sa týka aj drahších položiek, napríklad automobilov. Ak dnes stojí auto 20 000 eur, po zvýšení DPH bude jeho cena 20 500 eur.

Rast cien však neobíde ani telekomunikačné služby, ako sú paušály na mobil. Pri priemernom paušále, ktorý dnes stojí 20 eur, si zákazník po novom priplatí 0,50 eura mesačne navyše.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Niektoré položky zlacnejú

Na druhej strane, vláda prisľúbila zníženie DPH na vybrané základné potraviny, a to z 10 % na 5 %. To znamená, že nákup potravín za 30 eur by mal po novom stáť 28,64 eura. To však neplatí pre všetky potraviny, keďže väčšina z nich bude mať DPH zníženú len mierne, a teda na 19 %.

Lieky budú lacnejšie

Pozitívny dopad by mali mať zmeny aj v sektore zdravotníctva, kde lieky a zdravotnícke pomôcky podliehajú zníženej sadzbe DPH z 10 % na 5 %.

To môže pacientom mierne uľaviť v ich výdavkoch – nie však dostatočne na kompenzáciu zvýšených nákladov v iných oblastiach.

Čo znamenajú tieto zmeny pre domácnosti?

Slovenským domácnostiam prinesie rok 2025 mix zvýšených výdavkov na technológie, energie či kultúru, no na druhej strane miernu úľavu na základných potravinách. Výrazný nárast cien pritom môžeme očakávať hlavne pri drahších produktoch. Tam zmeny v DPH zasiahnu rozpočty slovenských domácností najviac.

Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.

Najčítanejšie články

1

Populárna banka zvyšuje poplatky. Klienti majú poslednú šancu zrušiť účet bez pokuty

2

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

3

Veľká slovenská banka mení cenník. Prináša najlepšie úroky na trhu

4

Vodiči, pripravte sa. Pravidlá sa sprísňujú a kontrolám už neuniknete

5

O osude košického U. S. Steel je definitívne rozhodnuté. Ostáva v rukách Japoncov?

PR články

Odvody sa zvýšia, no dávky a dôchodky nie. Skupinu Slovákov čaká náročné obdobie

Karina Daráková  | 1. októbra 2024

Od januára 2024 čaká zamestnancov s vysokými príjmami výrazné zvýšenie odvodov. Napriek tomu sa ich sociálne dávky ani budúce dôchodky nezvýšia.

Odvody sa zvýšia, no dávky a dôchodky nie

Bitcoin hlási rekordné prílevy do spotových ETF

Marek Jendrál  | 1. októbra 2024

Nedávne štatistiky ukazujú silný pozitívny vzťah medzi prílevom do bitcoinových ETF a cenou Bitcoinu. Podľa správy z CryptoNewsLand čistý prílev 12 miliárd dolárov zvýšil cenu Bitcoinu zo 45 000 dolárov na 74 000 dolárov.

Bitcoinové ETF a vysoké prílivy

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel