Ambiciózne plány slovenských firiem. Štát chceli oklamať o desiatky miliónov eur

  • Finančná správa pokračuje vo svojich kontrolných aktivitách aj počas jesenných mesiacov.
  • Počas leta sa odhalili pokusy o daňové úniky v celkovej hodnote presahujúcej 87 miliónov eur.
  • V súvislosti s odhalenými nezrovnalosťami podala finančná správa viac ako 130 trestných oznámení.
Ekonomika Veľkolepé plány slovenských firiem
Veľkolepé plány slovenských firiem. Zdroj: Shuutterstock.com/Pepgooner, polinaloves

Finančná správa odhalila závažné porušenia daňových predpisov, ktoré by pripravili štátny rozpočet o milióny eur. Kontrolóri sa zamerali nielen na drobných podnikateľov, ale aj na veľké spoločnosti s cezhraničnými transakciami.

atiaľ čo väčšina Slovákov si užívala letné mesiace, daňoví kontrolóri z finančnej správy nezaháľali, píše portál O peniazoch. Okrem už známej kontrolnej akcie Horúce leto 3, zameranej na vydávanie pokladničných dokladov v bufetoch, na kúpaliskách a trhoviskách, sa pustili aj do lovu väčších rýb.

Výsledky ich snaženia sú ohromujúce – odhalili pokusy o daňové úniky v celkovej hodnote presahujúcej 87 miliónov eur.

Obrovské daňové úniky

V období od júna do augusta 2023 finančná správa uskutočnila 1 789 daňových kontrol a 3 248 miestnych zisťovaní. Tieto aktivity viedli k odhaleniu daňových únikov v hodnote viac ako 87 miliónov eur. Podľa finančnej správy ide o významný príspevok do štátneho rozpočtu, ktorý by inak skončil v rukách nepoctivých podnikateľov.

Kontroly sa neobmedzili len na administratívne úkony. V súvislosti s odhalenými nezrovnalosťami podala finančná správa viac ako 130 trestných oznámení. Najčastejšie išlo o prípady skrátenia dane a poistného, nezaplatenia dane, neodvedenia dane a poistného a daňového podvodu.

Medzi najvýznamnejšie odhalenia patrí prípad, ktorý riešil úrad pre vybrané hospodárske subjekty. Tu kontrolóri zistili neoprávnené zníženie základu dane z príjmov využitím metód transferového oceňovania. Výsledkom bolo domeranie dane vo výške viac ako 17 miliónov eur.

Ďalší významný prípad odhalili kontrolóri z daňového úradu v Nitre. Išlo o fiktívnu fakturáciu pohonných látok, ktorá by štát pripravila o viac ako 9 miliónov eur na dani z pridanej hodnoty.

Zaujímavý prípad odhalili aj bratislavskí daňoví kontrolóri. Zamerali sa na spoločnosť registrovanú na Slovensku, ale so sídlom na Malte. „Táto firma nezahrnula do svojho daňového účtovníctva transakcie realizované cez účty v zahraničí. Tieto finančné operácie sa tak neobjavili v základe dane ako zdaniteľný príjem,” vysvetlil zdroj z finančnej správy. Výsledkom bolo domeranie dane vo výške presahujúcej 4,5 milióna eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kontroly sa nekončia

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora