Bitcoin uzrel svetlo sveta pred 14 rokmi. Satoshi Nakamoto s ním mal jasné plány

  • Kráľ kryptomien mení hru vo svete financií už 14 rokov.
  • Satoshi Nakamoto mal jasnú predstavu o jeho úlohe.
  • Dnes by bol možno sám prekvapený.
Novinky Satoshi Nakamoto vytvoril Bitcoin pred 14 rokmi
Satoshi Nakamoto vytvoril Bitcoin pred 14 rokmi. Zdroj: shutterstock.com/Istvan Csak

Bitcoin (BTC), kráľ kryptomien, vznikol pred viac ako 14 rokmi ako reakcia na potrebu vytvoriť digitálnu menu, ktorá by nebola závislá od tradičných finančných systémov.

Satoshi Nakamoto, anonymný tvorca Bitcoinu, pri jeho vzniku zdôraznil, že Bitcoin môže slúžiť ľuďom, ktorí nemajú prístup ku kreditným kartám alebo nechcú používať existujúce platobné systémy.

Ako pripomenul v nedávnom tweete Pete Rizzo, ktorý sa označuje ako historik BTC, v roku 2010 mal Bitcoin hodnotu len 0,07 dolára, no Nakamoto videl jeho potenciál ako alternatívu na každodenné platby.

Prvý nákup za Bitcoin

V máji 2010 prebehol prvý nákup za Bitcoin, keď vývojár Laszlo Hanyecz zaplatil 10 000 Bitcoinov za dve pizze. Dnes by tieto Bitcoiny mali hodnotu stoviek miliónov dolárov, vypichol portál U.Today.

Táto transakcia ukázala potenciál Bitcoinu, aj keď v tom čase išlo o zaujímavý experiment. Odvtedy sa hodnota Bitcoinu výrazne zvýšila a stal sa dôležitým hráčom na finančných trhoch.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Rast ceny a širšie prijatie Bitcoinu

Od svojho vzniku Bitcoin neustále zvyšuje svoju hodnotu. V roku 2024 dosiahol historické maximum viac ako 74 000 dolárov. Tento rast prilákal množstvo investorov a podporil širšie prijatie Bitcoinu.

Spoločnosti ako PayPal, Mastercard a Visa dnes umožňujú svojim používateľom platiť Bitcoinom, čo zvyšuje jeho použiteľnosť v každodennom živote. Rôzne obchody, reštaurácie a online platformy tiež prijímajú Bitcoin ako alternatívu k tradičným menám.

Bitcoin ako investičný nástroj

Mnoho ľudí vníma Bitcoin hlavne ako investičnú príležitosť. Aj keď ho niektorí používajú na bežné transakcie, volatilita jeho hodnoty sťažuje jeho použitie v každodennom živote. V krajinách s nestabilnou ekonomikou, ako napríklad vo Venezuele, však ľudia využívajú Bitcoin na ochranu svojich úspor pred infláciou.

Výzvy pri prijímaní Bitcoinu

Najsilnejšia kryptomena čelí aj niekoľkým výzvam. Vysoká volatilita spôsobuje neistotu pri bežnom používaní. Navyše, v rôznych krajinách sa k Bitcoinu stavajú odlišne – niektoré ho podporujú a integrovali do svojich finančných systémov, iné ho zakazujú alebo prísne regulujú.

Nachádza sa Bitcoin vo vašom investičnom portfóliu?

Loading ... Loading ...

Technológia blockchain, ktorá stojí za Bitcoinom, aj keď poskytuje bezpečnosť a transparentnosť, je pomalšia ako tradičné platobné systémy, čo môže obmedziť jeho použiteľnosť pri rýchlych transakciách.

Budúcnosť BTC

Bitcoin ešte nefunguje ako bežná mena, no jeho vplyv na finančný svet je jasný. Blockchain, ktorý je základom Bitcoinu, má potenciál meniť rôzne odvetvia, vrátane bankovníctva a logistiky. Otázkou zostáva, či sa Bitcoin stane hlavným platobným nástrojom, alebo zostane prevažne investičným aktívom.

Satoshi Nakamoto už pred viac ako 14 rokmi predpovedal, že kráľ kryptomien môže zmeniť spôsob, akým ľudia platia a obchodujú.

Dnes sa táto predpoveď začína napĺňať, hoci pred Bitcoinu ešte stojí mnoho výziev. V budúcnosti môže BTC ešte viac ovplyvniť finančné trhy, alebo dokonca zmeniť spôsob, akým narábame s peniazmi.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora