Poistenci štátnej poisťovne môžu mať problém. Na zákroky v obľúbenej nemocnici budú čakať dlhšie

  • Nemocnica Bory obmedzí plánovanú starostlivosť pre poistencov VšZP od októbra.
  • VšZP tvrdí, že nemocnica má neprimerané finančné požiadavky.
  • Poisťovňa komunikuje s inými nemocnicami v Bratislave o zabezpečení starostlivosti.
Novinky Poistenci štátnej poisťovne môžu mať problém
Poistenci štátnej poisťovne môžu mať problém. Zdroj: Shutterstock.com/christinarosepix, Sutipond Somnam

Bratislavská Nemocnica Bory a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa nedohodli na nových zmluvných podmienkach, čo môže mať vážne dôsledky pre pacientov. Podľa informácií od portálu Teraz.sk bude nemocnica od októbra poskytovať plánovanú zdravotnú starostlivosť poistencom VšZP len v obmedzenom rozsahu.

Generálny riaditeľ Penta Hospitals International Peter Lednický, ktorý vedie aj Nemocnicu Bory, vysvetlil situáciu: „Keďže aktuálna zmluva sa končí ku koncu septembra, od októbra bude nemocnica nútená poskytovať plánované hospitalizácie a operačné zákroky iba do výšky súčasného limitu.”

Táto situácia môže ovplyvniť viac ako 100 hospitalizačných prípadov mesačne, pričom tento počet sa môže v budúcnosti zvyšovať.

Pacienti ako rukojemníci

VšZP reagovala na situáciu kriticky, označujúc konanie nemocnice za „zneužívanie pacientov ako rukojemníkov.” Poisťovňa tvrdí: „Myslíme si, že Nemocnica Bory neodhadla svoje budúce náklady a následne počas rokovaní uviedla neprimerané finančné požiadavky.” VšZP tiež poukázala na to, že nemocnici medziročne zvýšila objem finančných prostriedkov na lôžkovú starostlivosť takmer trojnásobne.

 

Nemocnica Bory sa bráni tým, že urobí maximum pre pacientov, ktorých zdravotný stav by sa mohol zhoršiť odkladom operačného zákroku. Na druhej strane, VšZP tvrdí, že finančné rozsahy v rámci zmluvného vzťahu umožňujú aj manažment pacienta v rámci elektívnych výkonov.

VšZP ubezpečuje pacientov, že aktívne komunikuje s inými nemocnicami v Bratislave o zabezpečení zdravotnej starostlivosti. Poisťovňa tiež požiadala Nemocnicu Bory o zoznam poistencov objednaných na plánované hospitalizácie, aby mohla zabezpečiť včasnú a primeranú starostlivosť. Podľa VšZP nemocnica tento zoznam zatiaľ nedoručila.

Situácia zostáva napätá a môže mať významný dopad na dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP v Bratislave. Obe strany zatiaľ trvajú na svojich stanoviskách a riešenie sporu nie je na dohľad.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Najobľúbenejšia nemocnica

Podľa prieskumu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa bratislavská Nemocnica Bory umiestnila na prvom mieste medzi slovenskými nemocnicami v roku 2023. Toto hodnotenie vychádza z názorov viac ako 12-tisíc hospitalizovaných pacientov.

Zaujímavosťou je, že nemocnica dosiahla tento úspech napriek počiatočným komplikáciám so zazmluvnením zo strany VšZP. Ešte v prvej polovici minulého roka poisťovňa nepreplácala väčšinu zdravotníckych výkonov v tejto nemocnici. Napriek tomu Nemocnica Bory pokračovala v ošetrovaní poistencov VšZP, dúfajúc v skoré vyriešenie situácie, ktoré však trvalo niekoľko mesiacov.

Je pozoruhodné, že ešte v minulom roku VšZP zastávala odlišný postoj. Poukázal na to portál Pluska.

Na svojej oficiálnej webstránke uvádzala: „Tvrdenie, že ide o Nemocnicu novej generácie, je zavádzajúce. Aktuálne je toto zdravotnícke zariadenie, podľa odborníkov, schopné poskytnúť zdravotnú starostlivosť na úrovni mestskej polikliniky.” Poisťovňa vtedy tiež tvrdila, že v bratislavskom regióne majú jej poistenci k dispozícii množstvo odborníkov na rovnakej alebo vyššej úrovni ako Nemocnica Bory.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora